Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Εικαστική έκθεση «Οψάριον»

Τίτλος:
Εικαστική έκθεση «Οψάριον»
Πότε:
Πεμ, 17. Μάρτιος 2016 - Πεμ, 31. Μάρτιος 2016
Κατηγορία:
Εκθέσεις
Hits:
310
Created by:
@Coupaki

Περιγραφή

Εικαστική έκθεση «Οψάριον» στο εστιατόριο VAROULKO SEASIDE
Διοργάνωση: Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Επιμέλεια: Λουΐζα Καραπιδάκη

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των Τειχών» ξεκινάει μία νέα συνεργασία με τον Λευτέρη Λαζάρου και το εστιατόριο Βαρούλκο Seaside, έναν χώρο που διανύει μία πορεία 30 ετών διαρκούς και επιτυχημένης παρουσίας στο χώρο της εστίασης.
Στο νέο χώρο εκδηλώσεων του εστιατορίου Βαρούλκο Seaside στο Μικρολίμανο και συγκεκριμένα στο “Αrt Deck” (2ος όροφος) και στο lobby οργανώνεται μία σειρά θεματικών εικαστικών εκθέσεων που θα φιλοξενούνται εκεί για τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για μία σκυταλοδρομία εκθέσεων με τη συμμετοχή καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών, υπό την επιμέλεια σημαντικών ιστορικών και επιμελητών τέχνης.
Ο χώρος του εστιατορίου πρόκειται να μεταμορφωθεί σε μία γκαλερί όπου οι συνδαιτημόνες θα έχουν την ευκαιρία γίνουν για λίγο θεατές και «κριτικοί» τέχνης και να επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη του project.
Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Οψάριον» υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη, έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει σχετικά με τον τίτλο: «Το ημερήσιο διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων είχε ως βασική τροφή τον άρτο, ο οποίος καταναλωνόταν απαραίτητα με κάποιο συνοδευτικό, το λεγόμενο «ὄψον». Το υποκοριστικό της λέξεως «ὄψον» είναι «ὀψάριον». Ένα πολύ σύνηθες συνοδευτικό του άρτου ήταν και ο ιχθύς. Με τον καιρό η λέξη «ὀψάριον/ὀψάρια» ταυτίσθηκε με την περιγραφή του συνοδευτικού ιχθύος και απέδωσε την νεώτερη λέξη «ψάρι/ψάρια».»
Στην έκθεση «ὀψάριον» σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί φιλοτεχνούν έργα (γλυπτά, χαρακτικά, ζωγραφικά και κατασκευές) απεικονίζοντας ως κεντρικό θέμα βυθούς και ψάρια με ρεαλιστική, ποιητική ή και σουρεαλιστική διάθεση. Πολλά από τα έργα δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση και άλλα επιλέχθηκαν από την κυρία Καραπιδάκη για το σκοπό αυτό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η απόδοση του βυθού της θάλασσας είναι αποτέλεσμα προσωπικής εμπειρίας του καλλιτέχνη (experience), αφού τα έργα έχουν ζωγραφιστεί μέσα στη θάλασσα, ενώ άλλα έχουν παλαιωθεί στον βυθό. Παράλληλα, τα ψάρια εμφανίζονται άλλοτε «λαχταριστά» με σαφή ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, ενώ άλλοτε υπερτερεί ο μινιμαλιστικός τρόπος της μορφολογικής τους απόδοσης. Δεν παραλείπονται οι αναφορές στη μυθολογία και στους συμβολισμούς, οι σκηνές ψαρέματος, οι πάγκοι του ψαρά, αλλά ούτε και τα ψάρια στο τηγάνι και στο ταψί παραπέμποντας με τη σειρά τους στο αγαπημένο έδεσμα των Eλλήνων.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν υπό την επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη είναι οι: Χρήστος Αρτέμης, Στάθης Βατανίδης, Γιώργος Βορρές, Λουκάς Γεραλής, Αντώνης Καστρινάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Γρηγόρης Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Γιάννης Μανιατάκος, Νατάσα Μεταξά, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Μπερούτσος, Ιόλη Ξιφαρά, Μιλτιάδης Πεταλάς, Κωνσταντίνα Συλίκου, Βασίλης Τάγκαλος, Δημήτρης Τζάνης και Francesco Moretti.
VAROULKO SEASIDE
Art Deck (2ος όροφος)
Ακτή Κουμουνδούρου 54,
Μικρολίμανο, Πειραιάς
210 5228400
www.varoulko.gr
Ημέρες και ώρες που μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση: Καθημερινά από τις 13:00-22:00

Διοργάνωση: αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, www.technohoros.org

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us