Κυριακή, 05 Απριλίου 2020
Ειδήσεις 21 Φεβρουαρίου 2020

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μας αξίζει μια μικρότερη Ευρώπη (video)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μας αξίζει μια μικρότερη Ευρώπη (video)

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για τα θέματα του προϋπολογισμού. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Η ιστορία μας διδάσκει πως τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται στην πρώτη προσπάθεια. Η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από κόπο και προσπάθεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο λόγος που βρεθήκαμε σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση είναι γνωστός και έχει να κάνει με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς».

«Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ίδια η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξων πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μία οικονομία τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές οι οποίες έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές θέσεις με τις οποίες η χώρα μας προσήρθε σε αυτήν τη συζήτηση οι οποίες είναι: η ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών μας, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ και να εξασφαλιστούν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.

Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη Frontex.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ακριβώς επειδή δεν επετεύχθη συμφωνία για το ύψος του προϋπολογισμού «δεν μπήκαμε και σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές».

«Θέλω να εξηγήσω ότι επειδή ποτέ δεν επετεύχθη συμφωνία για το ύψος του προϋπολογισμού δεν μπήκαμε και σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές. Αλλά οι εθνικές γραμμές αυτές, οι «κόκκινες γραμμές» αυτές είναι γραμμές που είναι αδιαπραγμάτευτες, και δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι δε θα υποστηριχθούν και στις επόμενες συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν για το συνολικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής (17 χώρες δηλαδή) κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει», πρόσθεσε.

«Δεν μας αξίζει μία μικρότερη Ευρώπη με μικρότερη παρέμβαση στα διεθνή πράγματα αλλά για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους φιλόδοξους στόχους μας -ας μην κοροϊδευόμαστε- χρειαζόμαστε και περισσότερους πόρους», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Διαβάστηκε 21 φορές