Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
Ειδήσεις 05 Μαρτίου 2021

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλία – “Πρωτόγνωρο” φαινόμενο Ρίχτερ

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Προβληματισμένοι για τα χθεσινοβραδυνά 5,9 Ρίχτερ, δηλώνουν οι ειδικοί που μετέβησαν για αυτοψία στη Θεσσαλία, χωρίς να αποκλείουν ενεργοποίηση νέου ρήγματος. Διευκρινίσεις αναμένονται  την ερχόμενη Τρίτη, ενώ στο μεταξύ εγκαθίστανται σεισμογράφοι στην περιοχή. Νέες καταστροφές σε ακόμη περισσότερα χωριά προκάλεσαν τα χθεσινοβραδυνά Ρίχτερ, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη σεισμολόγων από όλη την Ελλάδα που πραγματοποιείται στο Δαμάσι, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για δύο σενάρια.

Το δυσμενέστερο είναι το ρήγμα να κινηθεί δυτικά προς κατοικημένη περιοχή και το ευνοϊκότερο να πάρει βόρεια κατεύθυνση προς τα ορεινά και αραιοκατοικημένα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επανέλαβε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο νέος σεισμός δεν είχε χαρτογραφηθεί γιατί το ρήγμα είχε καλυφθεί από ποταμό.

Από το χωριό Πραιτώρι που χτυπήθηκε περισσότερο από τον χθεσινοβραδυνό σεισμό, περίπου 50 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ελασσόνας. “Να’ ρθούνε και από εμάς”, ζήτησαν κάτοικοι του χωριού αναφέροντας ότι το σχολείο Πραιτωρίου που χρονολογείται από το 1925, έχει πολλές ζημιές, όπως και ο ναός του Αγίου Νικολάου..

“Νέες μετασεισμικές δονήσεις μετά τα 5,9 Ρίχτερ, φόβισαν περισσότερο”

Μέχρι το μεσημέρι συνεχίζονταν οι δονήσειςστο χωριό που δεν κατάλαβε τον προηγούμενο ισχυρότερο σεισμό. Οι πιο ηλικιωμένοι του Πραιτωρίου μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία της Λάρισας. Ο στρατός έστησε σκηνές και τώρα η 32η Ταξιαρχία κατευθύνεται στη  Μαγούλα και τον Ευαγγελισμό , δύο ακόμη χωριά που προστέθηκαν στα πληγέντα.

Καλαμπάκα: Ανησυχία από τον μεγάλο βράχο της Αγιάς

Μεγάλες πέτρες αποκολλήθηκαν από τον μεγάλο βράχο Αγιά των Μετεώρων και σύμφωνα με την Πυροσβεστική προκάλεσαν μικρές ζημιές σε σπίτια.
Έκλεισαν συνολικά έξι σχολεία, τα δύο στα Μετέωρα και σε όλο το νομό Τρικάλων δεν γίνεται τηλεκπαίδευση για λόγους ασφαλείας.

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που διαπιστώνουν στα σπίτια οι μηχανικοί σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων. Μέχρι και στο 90% υπολογίζεται το ποσοστό των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα στο Δήμο Ποταμιάς. Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, που έχουν έρθει στην περιοχή από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν τις αυτοψίες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειώ . Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες δηλαδή έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Τοπικοί φορείς θεωρούν αυτονόητο ότι η περιοχή θα εξαιρεθεί από τα πρόσθετα μέτρα κατά του κορονοϊού, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι που θέλουν να μετακινηθούν σε συγγενείς τους σε άλλους νομούς. Παράλληλα, εντείνονται οι υγειονομικοί προληπτικοί έλεγχοι για κορονοϊό, ενώ υπάρχει μέριμνα και για τους εμβολιασμούς, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί δεύτερη σύσκεψη για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Μίνα Μαυρογιάννη, Βαγγέλης Μητρούσιας

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 22 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us