Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
Ειδήσεις 26 Νοεμβρίου 2020

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο σε βάθος χρόνου, όχι ευκαιριακά

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο σε βάθος χρόνου, όχι ευκαιριακά

Τη θέση ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της ενημέρωσης των κομμάτων για την υπογραφή των δύο πολύ σημαντικών κειμένων μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος με την Τουρκία θα πρέπει αυτή να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα δύο κείμενα, που υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι, αφορούν τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αφού ανέφερε ότι η συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η συμφωνία με τα Εμιράτα αποτελεί επιστέγασμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του ιδίου και ότι το περιεχόμενό της εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

“Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της  ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”, σημείωσε προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής η οποία υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, πρόσθεσε,  η συμφωνία αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία είχαμε καλές σχέσεις “αλλά στερούμενες του απαραίτητου βάθους”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία αυτή, τόνισε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Τέλος ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξω με τους εκπροσώπους των κομμάτων απόψεις σχετικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις σχετικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντάς τους τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.
Πηγή: υπουργείο Εξωτερικών

www.ert.gr

Διαβάστηκε 14 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us