Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
Ειδήσεις 24 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο μοντέλο επικουρικής: Υποχρεωτικά για τους νεοεισερχόμενους ο «ατομικός κουμπαράς»

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Νέο μοντέλο επικουρικής: Υποχρεωτικά για τους νεοεισερχόμενους ο «ατομικός κουμπαράς»

Οι βασικοί άξονες της νέας επικουρικής που θα τρέξει από το 2022 βρίσκονται ήδη στο τραπέζι καθώς στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να είναι έτοιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου θα μπαίνουν σε ατομικό κουμπαρά, από τον οποίο θα προκύπτει η σύνταξη, ανάλογα με την απόδοση του χαρτοφυλακίου του λογαριασμού.

Οι εισφορές θα ανέρχονται σε 6% ενώ τον κουμπαρά θα διαχειρίζονται μεγάλες εταιρείες, αφού προηγηθεί αυστηρή πιστοποίηση. Την εποπτεία, διατηρεί το κράτος μέσω νέου Ταμείου, ενώ αναμένεται και πρόβλεψη για συντάξεις χηρείας ή αναπηρίας.

Το νέο μοντέλο θα ισχύσει για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων:

  • Υποχρεωτικά για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας,
  • προαιρετικά για τους ήδη ασφαλισμένους με ηλικιακό όριο τα 35 έτη και
  • προαιρετικά για ασφαλισμένους που σήμερα δεν έχουν επικουρική, για παράδειγμα ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Το νέο σύστημα αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και πιθανότατα θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2022.

Θα προηγηθεί διάλογος με τους φορείς, επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ ήδη η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
κατηγορεί τη ΝΔ ότι μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα σε «καζίνο».

Τα βασικά στοιχεία:

  • Οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό τους αποταμιευτικό λογαριασμό, που προορίζεται για την μελλοντική τους σύνταξη
  • Το ύψος της νέας επικουρικής δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα έτη ασφάλισης του εργαζόμενου και τις συντάξιμες αποδοχές του, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού του λογαριασμού.
  • Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, ενώ θα μπορεί να αλλάζει τη βαθμίδα του χαρτοφυλακίου του, πιθανότατα κάθε τρία χρόνια.
  • Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέγει επενδυτικό προϊόν θα κατατάσσεται αυτομάτως στο πακέτο χαμηλού επενδυτικού ρίσκου.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

www.ert.gr

Διαβάστηκε 13 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us