Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
Ειδήσεις 14 Απριλίου 2021

Τι λένε οι ειδικοί για τα εμβόλια και τις εγκεφαλικές θρομβώσεις (video)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Αμερική, ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ – δ/ντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής «ΑΤΤΙΚΟΝ» Γιώργος Τσιβγούλης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης – δ/ντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Νίκος Τζανάκης, οι οποίοι μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ.

Τόσο ο κ. Τσιβγούλης όσο και ο κ. Τζανάκης υπογράμμισαν ότι παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί και από άλλα εμβόλια, ενώ υπάρχουν και φάρμακα ευρείας χρήσης που προκαλούν εγκεφαλικές θρομβώσεις όπως είναι τα αντισυλληπτικά, η λινεζολίδη κατά σταφυλόκοκκου, οι στατίνες, η κινιδίνη.

Ο κ. Τσιβγούλης επεσήμανε ότι “ο ίδιος ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει την εγκεφαλική κλινική θρόμβωση, και η συχνότητα σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα είναι 300 περιστατικά ανά 1 εκατ. νοσηλευόμενων, ενώ στην Πορτογαλία και την Ιταλία κάνουν αναφορά για 800 περιστατικά ανά 1 εκατ. νοσηλευομένων. Και πρόσθεσε: στατιστικά, σε 34 εκατ. εμβολιασμένους, υπήρξαν μόλις 159 τέτοιες περιπτώσεις, γεγονός που όπως είπε του προξένησαν εντύπωση οι αντιδράσεις. “Ένα περιστατικό ανά 1 εκατ. εμβολιασμούς δεν είναι λόγος για άρση του εμβολίου”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι το να νοσήσει κάποιος σήμερα ή αύριο από κορονοϊό είναι 1 στις 1.000 με ότι αυτό συνεπάγεται είτε διασωλήνωση, είτε νοσηλεία βαριά, είτε εγκεφαλική θρόμβωση. Επομένως πάμε να αποφύγουμε την πιθανότητα 1/10.000 εάν δεν εμβολιαστούμε με την πιθανότητα 1 ή 2 /εκατομμύριο αν εμβολιαστούμε.

Για το Πάσχα και τη μετακίνηση εκτός νομού, ο κ. Τζανάκης είπε πως το να πάει ο κόσμος στα χωριά του – στην εξοχή με προσοχή και με self test είναι το καλύτερο σενάριο από το να τους κρατήσουμε στα σπίτια τους και να αναγκαστούν να μαζευτούν στα σπίτια.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 12 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us