Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021
Οικονομία 02 Ιουνίου 2021

Aλλάζει ο τρόπος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ – Επιπλέον δόσεις από το 2022 (video)

Aλλάζει ο τρόπος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ – Επιπλέον δόσεις από το 2022 (video) Aλλάζει ο τρόπος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ – Επιπλέον δόσεις από το 2022 (video) Aλλάζει ο τρόπος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ – Επιπλέον δόσεις από το 2022 (video)
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Την αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από το 2022 αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν. Συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2022 θα ξεκινήσουν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, όπως αποκαλύπτει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Όπως προκύπτει, η σχετική νομοθετική ρύθμιση με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το Νοέμβριο του 2021.

ΕΝΦΙΑ 2022
* υπολογισμός
– με βάση νέες αντικειμενικές
* πληρωμή: σε έως 10 δόσεις
– α΄ δόση: Μάρτιος 2022
ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
* ισχύ από 1/1/2022
– μεταβιβάσεις, φόρος κληρονομιάς
* πλήρως ψηφιοποιημένες

Κι ενώ αναμένονται τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή θα γίνει σε 6 δόσεις δηλαδή έως τέλος Φεβρουαρίου 2022. Από ότι φαίνεται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις πληρώσουν τη τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2021, το Φεβρουάριο θα αρχίσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ για το 2022.

Ρυθμίσεις χρεών

Ακόμη και διαγραφή μέρους των οφειλών σε Δημόσιο και Τράπεζες φέρνει η ρύθμιση «α λα καρτ» μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Όπως δήλωσε η Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος: “Για να πετύχει κούρεμα πρέπει η αξία ακινήτων να μην υπερβαίνει τις οφειλές. Αν δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία λαμβάνονται υπόψιν καταθέσεις και εισόδημα”.

Παραδείγματα

Οφειλέτης με αξία περιουσίας 100 χιλιάδων ευρώ και χρέη 150 χιλιάδες μπορεί να πετύχει κούρεμα οφειλής.

Ωστόσο οφειλέτης με την ίδια περιουσία αλλά χρέος 90 χιλιάδες δεν θα έχει δυνατότητα διαγραφής.

Το κούρεμα της βασικής οφειλής φτάνει ως και το 75% για το Δημόσιο και έως 80% για τις Τράπεζες.

Για τα πρόστιμα η διαγραφή φτάνει στο 95% για το Δημόσιο, και για τόκους και προσαυξήσεις έως 85%. Για τις Τράπεζες οι τόκοι μπορούν να διαγραφούν ακόμη και στο σύνολό τους.

Ο Φώτης Κουρμούσης Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, αναφέρει: “Δεν γίνεται κανένα κούρεμα στο κεφάλαιο παρακρατούμενων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών”.

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής των χρεών φτάνει τα 20 χρόνια (240 μηνιαίες δόσεις) για χρέη προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ κ.λπ.) και τα 35 (420 μηνιαίες δόσεις) για οφειλές προς τις Τράπεζες.

Αν στη ρύθμιση περιλαμβάνεται και οφειλή για την κύρια κατοικία το κράτος θα μπορεί να καταβάλει επιδότηση έως και 210 ευρώ/μήνα για μια 5ετία.

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του οφειλέτη.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Κατερίνα Γράβου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 51 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us