Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021
Οικονομία 02 Ιουνίου 2021

Online οι αιτήσεις για το επίδομα στέγασης ανασφάλιστων υπερηλίκων – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Online οι αιτήσεις για το επίδομα στέγασης ανασφάλιστων υπερηλίκων – Ερωτήσεις και απαντήσεις Online οι αιτήσεις για το επίδομα στέγασης ανασφάλιστων υπερηλίκων – Ερωτήσεις και απαντήσεις Online οι αιτήσεις για το επίδομα στέγασης ανασφάλιστων υπερηλίκων – Ερωτήσεις και απαντήσεις
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

«Με στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση προέβη στην ολοκλήρωση του  θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και απονομή του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων, εισάγοντάς το στη νέα ψηφιακή εποχή», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται ήδη, μέσω του ΟΠΕΚΑ, αλλά πλέον θωρακίζεται πλήρως νομικά με την έκδοση της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 30105 και αφορά ανασφάλιστους υπερήλικες (μοναχικά άτομα ή ζευγάρι) άνω των 67 ετών, οι οποίοι μισθώνουν πρώτη κατοικία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προσδιορίζονται με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, όπως τα εισοδηματικά-περιουσιακά, το ύψος επιδόματος (μέχρι 362 ευρώ), η διαδικασία καταβολής του, ο τρόπος υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, οι απαιτούμενες διασταυρώσεις και γενικότερα η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζει την υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Προτεραιότητά μας είναι πάντα να προασπίζουμε τους πλέον ευάλωτους, με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Γι’ αυτό, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων περνάει σε μία νέα εποχή. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης γίνεται πλέον διαφανής, αντικειμενική και απλοποιείται, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, που ετοιμάζουμε. Με τη νέα υπουργική μας απόφαση, θέτουμε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος και το εντάσσουμε στη νέα ψηφιακή εποχή».

Ερωτήσεις – απαντήσεις για το επίδομα

  • Πού να υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Η αίτηση μετά την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

  • Τι εισόδημα πρέπει να έχω για να λάβω το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εάν είστε άγαμος χήρος/α ή διαζευγμένος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά σας δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι ευρώ (4.320,00 €), ενώ εάν είστε έγγαμος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα ευρώ (8.640,00 €).

  • Έχω δικό μου σπίτι στο όνομά μου, δικαιούμαι να λάβω το επίδομα;

Εφόσον έχετε ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά σας, δεν δικαιούστε το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής.

  • Είμαι δικαιούχος του Επιδόματος Στέγασης, μπορώ να πάρω και το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Όχι δεν μπορείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο επιδόματα.

  • Είμαι συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας. Δικαιούμαι το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Για τη χορήγηση του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν αποτελεί πρόβλημα για να λάβετε αυτό το επίδομα.

  • Πληρώνω ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα. Τι ποσό θα λάβω εάν υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εφόσον το ενοίκιο είναι μικρότερο των 362 ευρώ, μπορείτε να λάβετε όλο το ποσό που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

  • Λαμβάνω σύνταξη γήρατος. Μπορώ να λάβω και το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εφόσον συνταξιοδοτείστε εσείς ή και ο/η σύζυγός σας από ελληνικό ή ξένο φορέα, τότε δεν δικαιούστε το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής.

  • Ζω στην Ελλάδα μόνιμα τα τελευταία 15 χρόνια. Δικαιούμαι το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εφόσον υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησής σας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις, τότε δικαιούστε να λάβετε την παροχή.

  • Λαμβάνω το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούμαι παράλληλα να λάβω και το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Το επίδομα αναπηρίας δεν επηρεάζει τη χορήγηση του Επιδόματος Στεγαστικής Συνδρομής.

  • Είμαι 60 ετών. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Όχι δεν μπορείτε. Πρέπει να έχετε συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα στέγασης που χορηγεί επίσης ο ΟΠΕΚΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για το επίδομα, στον εξής σύνδεσμο: https://opeka.gr/stegasi-proti-katoikia/epidoma-stegastikis-syndromis-gia-tous-anasfalistous-yperilikes/

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 32 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us