Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021
Οικονομία 04 Ιουνίου 2021

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Οι ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις σας (video)

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Οι ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις σας (video) Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Οι ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις σας (video) Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Οι ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις σας (video)
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Έως και 40% η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η χώρα θα διαιρεθεί σε 13.808 ζώνες, 3.500 περιοχές εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών κι έτσι η κάλυψη της χώρας φθάνει στο 98%.

  • Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ μετά από αυτές τις αναπροσαρμογές;

Σε αυτό και σε πολλά άλλα ερωτήματα απάντησαν ο πολιτικός μηχανικός και γραμματέας επικοινωνίας της ΠΟΜΙΔΑ Μάνος Κρανίδης και η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη.

Μάνος Κρανίδης: Προφανώς και επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ από τις αλλαγές αυτές. Θα αλλάξουν οι τιμές ζώνης προς τα επάνω κι αυτό θα συμπαρασύρει και τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό. Σίγουρα θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που θα μπούνε στο σύστημα ενώ μέχρι σήμερα δεν ήταν.

Οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν 20 φόρους και τέλη, όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ. Αυτοί είναι ο ΤΑΠ, τα τέλη, φόρος μεταβίβασης, κλπ.

Επίσης ένα ακίνητο το βαρύνουν 40 φόροι και τέλη!

Παράδοξο επίσης είναι ότι θα αυξηθούν οι τιμές στις πιο φτωχές περιοχές όχι στις πιο ακριβές.

  • Τι επίπτωση θα έχουν οι αλλαγές αυτές στα ενοίκια;

Τα ενοίκια είναι ήδη ψηλά, πολύ ψηλά, απαντάει ο κ. Κρανίδης. Κι όσο ανεβαίνουν τα ενοίκια ανεβαίνει και η ζήτηση για αγορές, άρα ανεβαίνουν και οι εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Για τον ΕΝΦΙΑ είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα κίνητρο για την εφάπαξ πληρωμή.

Μάρα Μεθενίτη: Υπάρχει κινητικότητα λόγω των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες αλλά και άγχος στους πολίτες και καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τους επαγγελματίες του χώρου πριν προχωρήσουν σε ενέργειες.

Θα υπάρξει επικαιροποίηση των τιμών με στόχο την εξομοίωση των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών. Αρχικός στόχος είναι μια μείωση στον ΕΝΦΙΑ περίπου 8% μεσοσταθμικά, με πιθανή μείωση και του συμπληρωματικού φόρου. Η αποπληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνεται σε 10 δόσεις με πρώτη τον Μάρτιο του 2022.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 57 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us