Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παιδί 26 Ιουνίου 2017

Ασφαλή παιδιά το καλοκαίρι

Ασφαλή παιδιά το καλοκαίρι
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για το τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

για τη ζέστη, τον ήλιο, το ασφαλές κολύμπι, αλλά και τις γενικότερες δραστηριότητες στις διακοπές τους
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Τα παιδιά μας περνάνε τον άπλετο ελεύθερο χρόνο τους κολυμπώντας, κάνοντας ποδήλατο και παίζοντας κάτω από τον ήλιο ανυποψίαστα για τους κινδύνους που διατρέχουν από ατυχήματα, πνιγμό και τσιμπήματα από μολυσμένα κουνούπια ή άλλα έντομα. Εμείς, αυτό που οφείλουμε είναι να ακολουθούμε κάποιους γενικούς κανόνες για την ασφάλειά τους.

Καύσωνας

Περιορίστε τις δραστηριότητές τους στα 15 λεπτά εάν επιλέξετε να τα εκθέσετε στην ηλιακή ακτινοβολία. Δώστε τους να πίνουν άφθονο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Ντύστε τα με ελαφρά βαμβακερά ρούχα, αποφεύγοντας τα συνθετικά. Εάν ιδρώσουν, αλλάξτε τα αμέσως.

Προστασία από τον ήλιο

Περιορίστε την έκθεσή τους από τις 11 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. Αυτές είναι οι πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Προσπαθήστε να τα έχετε σε σκιερά μέρη όσο μπορείτε περισσότερο ή κανονίστε το παιχνίδι τους και γενικά οι δραστηριότητές τους να γίνονται είτε πολύ πρωί είτε αργά το απόγευμα. Το καπέλο -το ανοιχτόχρωμο- είναι απαραίτητο και στα πολύ μικρά παιδιά πρέπει να έχει και μεγάλο γείσο. Τα γυαλιά ηλίου που φορούν πρέπει να εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία για να προστατεύουν τα μάτια τους, επομένως απαραίτητα επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι και όχι σε γυαλιά-παιχνίδια που απλώς τα κάνουν να φαίνονται χαριτωμένα. Με την προστασία των ματιών τους δεν παίζουμε! Τα αντηλιακά πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) - τουλάχιστον 30. Εφαρμόστε κάθε φορά που κολυμπούν και μετά κάθε δύο ώρες. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό και τις συννεφιασμένες μέρες, διότι τα σύννεφα δεν εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία τουλάχιστον μισή ώρα προτού τα εκθέσετε στον ήλιο. Τα μωρά πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένα (τα πόδια καλυμμένα με μακριά παντελονάκια και τα μπλουζάκια να έχουν μανίκια), ενώ το καπέλο τους πρέπει πάντα να έχει γείσο. Οπου το δέρμα τους είναι εκτεθειμένο, βάλτε αντηλιακό και κρατήστε τα σε σκιερά μέρη.

Προστασία από τα έντομα

Οσο και εάν τα έντομα είναι σημαντικά για την ισορροπία της φύσης, άλλο τόσο -ιδίως τα τελευταία χρόνια και με τις καθυστερήσεις των ψεκασμών- αποτελούν σημαντικό κίνδυνο όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλους μας. Μη χρησιμοποιείτε στα παιδιά σας αλοιφές, σαπούνια ή γενικά προϊόντα που έχουν έντονο άρωμα. Ποτέ να μην τα ντύνετε με πολύ έντονα χρώματα ή υφάσματα που προσομoιάζουν με τα λουλούδια. Μην τους επιτρέπετε να παίζουν σε περιοχές με κήπους που έχουν πολλά λουλούδια ή κοντά σε φωλιές εντόμων, μελίσσια κ.λπ. Εάν τα τσιμπήσει ένα έντομο και βλέπετε το κεντρί, αφαιρέστε το με το νύχι σας, με τσιμπιδάκι φρυδιών ή με σελοτέιπ. Εάν τα τσιμπήσει κάτι που δεν ξέρετε τι είδους έντομο είναι, να είσαστε προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο γιατί μπορεί να τους προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Χρησιμοποιείτε πάντα εντομοαπωθητικά και φροντίστε να βάλετε κάποιο αντικουνουπικό σύστημα, όπως οι σήτες, στα παράθυρά σας.

Πισίνες

Κάθε χρόνο, δυστυχώς, πολλά παιδιά πνίγονται σε αφύλακτες πισίνες. Γι’ αυτό σε όλες τις πισίνες θα πρέπει να υπάρχουν πόρτες ασφαλείας και να υψώνονται φράχτες, που μάλιστα θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλοί. Ιδιαίτερη προσοχή στις πισίνες κάποιων ξενοδοχείων, όπου δεν πρέπει να αφήνετε παιχνίδια μέσα αφότου βγουν, γιατί ενδέχεται να βουτήξουν αργότερα για να παίξουν. Ποτέ μην τα αφήνετε από τα μάτια σας. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν να πνιγούν σε δευτερόλεπτα.

Θάλασσα

Κολυμπάτε σε θάλασσες όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι. Δεν είναι ασφαλές να κολυμπάτε με τα παιδιά σας σε παραλίες που δεν γνωρίζετε και είσαστε μόνοι σας, ενώ δεν πρέπει να κάνετε βουτιές σε παιδιά κάτω των 3 ετών γιατί είναι πιθανό να καταπιούν μεγάλες ποσότητες νερού. Μην εμπιστεύεστε τα φθηνά μπρατσάκια που πουλάνε παντού. Τη μεγαλύτερη ασφάλεια στα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι προσφέρουν τα σωσίβια-γιλέκα ή μαγιό με ενσωματωμένο σωσίβιο ανάλογα με την ηλικία του, που φέρουν εγγύηση από τους κατασκευαστές. Μην τους επιτρέπετε να απομακρύνονται με κανό, βαρκούλες και στρώματα θαλάσσης. Να κολυμπούν μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια τους, πάντα δίπλα σας και ποτέ με γεμάτο στομάχι.

Παιδικές χαρές

Ελέγξτε τα όργανα που υπάρχουν, δηλαδή τις κούνιες, τις τραμπάλες κ.λπ., και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα - π.χ. εάν η τσουλήθρα είναι από λαμαρίνα μπορεί να προκαλέσει το καλοκαίρι εγκαύματα στο παιδί. Ελέγξτε εάν υπάρχουν μέρη απ' όπου μπορούν να ξεφύγουν εύκολα και να πέσουν κάτω, εάν έχουν αιχμηρές γωνίες, το ύψος τους κ.λπ. Οταν παίζουν στο πάρκο αποφύγετε φόρμες και γενικά ρούχα με πολλά κορδόνια πάνω τους. Μπορεί πάνω στην ένταση του παιχνιδιού να τυλιχτούν γύρω τους και αυτό μπορεί εύκολα να επιφέρει στραγγαλισμό. Να τα επιβλέπετε πάντα.

Skateboards και scooters

Απομακρύνετε τα παιδιά σας από παραλίες με εφήβους γιατί κινδυνεύουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν αυτά τα σπορ πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον μεγάλο και να φοράνε κράνος.

Ποδήλατα

Γενικά είναι πιο ασφαλές να μάθουν να κάνουν ποδήλατο με δύο ρόδες μετά την ηλικία των 4 ετών. Καλό είναι να μην έχουν χειρόφρενο. Τα παλιά ποδήλατα με το φρένο στο πεντάλ είναι πιο ασφαλή γιατί τους επιτρέπει να αντιδρούν στον κίνδυνο γρηγορότερα. Τα ποδήλατα δεν τα αγοράζετε για μια ζωή, καθώς το παιδί μεγαλώνει πρέπει να τα αλλάζετε. Επίσης, όταν έχετε ένα μικρό παιδί μην του αγοράζετε ένα πολύ μεγάλο ποδήλατο, είναι πολύ επικίνδυνο, ενώ πρέπει να φοράει πάντα κράνος.

Η λογική και η συνεχής επαγρύπνηση θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν, αλλά είναι δυνατόν να προβλεφθούν!

Της Χαράς Καραμήτσου
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)
charakaramitsou@ath.forthnet.gr

Διαβάστηκε 726 φορές