Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020
Ταξίδια στην Ελλάδα 12 Δεκεμβρίου 2018

Αράχωβα – Γαλαξίδι: Βουνό και θάλασσα

Αράχωβα – Γαλαξίδι: Βουνό και θάλασσα Αράχωβα – Γαλαξίδι: Βουνό και θάλασσα
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Μια οδική περιήγηση που περιλαμβάνει τα πάντα: βουνό, νυχτερινή ζωή, μια στάση στον... ομφαλό

της Γης και θάλασσα. Η διαδρομή για Αράχωβα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα όσο πλησιάζει κανείς από τη Λιβαδειά: με τον Ελικώνα στα αριστερά, τις χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού στο βάθος και το κοσμοπολίτικο χωριό της Βοιωτίας να ξεπροβάλλει μετά το δεύτερο τούνελ, άλλοτε με φόντο έναν πεντακάθαρο ουρανό και άλλες φορές μισοκρυμμένο σε μια ομίχλη που πολύ του ταιριάζει.

Ακόμα κι αν δεν βρείτε αλλού, το πάρκινγκ στην έξοδο της Αράχωβας προς Δελφούς έχει πάντα θέσεις. Περπατήστε τον κεντρικό της δρόμο και θα συναντήσετε καφέ-μπαρ, μαγαζιά με εξοπλισμό για σκι, ρούχα, κοσμήματα, αλλά και bar-restaurants που θα σας κρατήσουν έξω διασκεδάζοντας έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Μία από τις πιο φρέσκες προτάσεις διαμονής είναι οι adults-only αυτόνομες σουίτες με τζάκι του Almond House Arachova (τηλ. 6932-457666, almondhouse.gr, από 100 ευρώ με πρωινό).

Συνεχίζοντας προς Δελφούς, κινείστε στις χαμηλές πλαγιές του Παρνασσού όπου τα έλατα δίνουν τη θέση τους στις ελιές. Πλησιάζοντας στους αρχαιολογικούς χώρους, το φως παιχνιδίζει με τα σύννεφα και δική μου αδιαπραγμάτευτη στάση είναι πάντα η κρήνη της Κασταλίας Πηγής, ακριβώς μετά την τελευταία στροφή για το Ιερό του Απόλλωνα. Με αισθητά λιγότερους τουρίστες τον χειμώνα, τα μνημεία διατηρούν ακόμα πιο έντονα τη μυσταγωγική τους ατμόσφαιρα. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου εκτίθεται το μπρούντζινο άγαλμα του Ηνιόχου και άλλα εξαιρετικά ευρήματα. Κάντε άλλη μία στάση στο χωριό για καφέ στο Agora (τηλ. 22650-83116) και για φαγητό στο Πατρικό Μας (τηλ. 22650-82150). Η θέα τους αφενός θα δικαιώσει την επιλογή, αφετέρου θα σας προϊδεάσει γι’ αυτό που έπεται στη συνέχεια.

Μπροστά σας απλώνεται ο Κορινθιακός και ο κάμπος της Άμφισσας με τα ελαιόδεντρα. Μετά τους Δελφούς ξεκινά μια άνετη διαδρομή, που μπορεί να καταλήξει κόστα κόστα στο όμορφο Γαλαξίδι με την πλούσια ναυτική παράδοση. Γνωρίστε τη με μια επίσκεψη στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο (τηλ. 22650-41795). Περιπλανηθείτε στα λιμανάκια του και στους στενούς δρόμους με τα νεοκλασικά καπετανόσπιτα. Δοκιμάστε κελέμια (σ.σ. γεμιστά κρεμμύδια) και άλλα μερακλίδικα πιάτα στον Μπέμπελη (τηλ. 22650-41677) και βολτάρετε στην Πέρα Πάντα έως το άγαλμα της Γαλαξιδιώτισσας Μάνας. Τα οστρακοειδή αφθονούν αυτή την εποχή. Αν λοιπόν έχετε όρεξη για καραβίδες και άλλα θαλασσινά, κατευθυνθείτε στην ταβέρνα της Μαρίτσας (τηλ. 22650-41059). Φημίζεται για τις αστακομακαρονάδες της και έχει πλέον μεταφερθεί σε αυτή την πλευρά του λιμανιού. Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε, το Γαλαξίδι έχει πολλούς καλούς ξενώνες, όπως το αναπαλαιωμένο αρχοντικό Nostos (τηλ. 22650-41266, nostoshotel.info, από 50 ευρώ με πρωινό) στην πλατεία Ηρώων.

Μπορείτε να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή μέσω Δελφών- Αράχωβας ή να συνεχίσετε παραθαλάσσια, περνώντας από Ιτέα και ανεβαίνοντας τον δρόμο με τις πολλές στροφές. Θα διασχίσετε χωριά όπως η Δεσφίνα και το ιστορικό Δίστομο. Ουσιαστικά θα έχετε κάνει έναν κύκλο, θα έχετε περιηγηθεί για λίγο στα τοπία του Ελικώνα και θα βγείτε πάλι στην επαρχιακή οδό Αράχωβας-Λιβαδειάς, για να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.

|| Η βασική προτεινόμενη διαδρομή Αράχωβα-Γαλαξίδι έχει μήκος 44 χλμ. Η προτεινόμενη επιστροφή Γαλαξίδι-Δίστομο έχει μήκος 51 χλμ.

Διαβάστηκε 579 φορές