Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Αλέκος Βαρανάκης -το ακορντεόν στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική-

Δ.Τ.

Τίτλος:
Αλέκος Βαρανάκης -το ακορντεόν στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική-
Πότε:
Πεμ, 10. Δεκέμβριος 2015, 22:30 h
Κατηγορίες:
Live, Ρεμπέτικα & Λαϊκά, Παραδοσιακά Live
Hits:
1810
Created by:
@Coupaki

Περιγραφή

Αλέκος Βαρανάκης
-το ακορντεόν στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική-

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄, στα πλαίσια του αφιερώματος στο ακορντεόν ως σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας, το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει σκοπούς και τραγούδια από όλες τις περιόδους της ελληνικής μουσικής -παραδοσιακά, ταταυλιανά οργανικά, κομμάτια πρωτοπαιγμένα με αρμόνικα, ρεμπέτικα και λαϊκά- επιμελείται ο δεξιοτέχνης του ακορντεόν Αλέκος Βαρανάκης, ο οποίος θα παίξει με το ιστορικό galanti του Γιώργου Κουλαξίζη, πλαισιωμένος από τους: Νίκο Πρωτόπαπα-κιθάρα, Δημήτρη Κρανίδα –ούτι/μπουζούκι και Χαρούλα Τσαλπαρά-μπαγλαμά. Φιλική συμμετοχή: Μαριώ.

Πρόκειται για μια πρόταση του Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν», και αφορά στην παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν, διαφορετικών προγραμμάτων ο καθένας, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Η ιδέα αυτή του Ηρακλή Βαβάτσικα βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή».
Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή. Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών.
Αφιερωμένες -και αφοσιωμένες- βραδιές, λοιπόν, στην, παρεξηγημένα χαμένη στο χρόνο, αρμόνικα και την τεχνική του μουσικού θρύλου και βιρτουόζου Αμιράλη, ο οποίος μπόρεσε να περικλείσει, αλλά και να αναπτύξει τα κυρίαρχα μουσικά μοτίβα της εποχής εκείνης και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, έναν δικό του κώδικα παιξίματος στα κουμπιά του, εκφράζοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο τη μουσική της εποχής του.

Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us