Κυριακή, 05 Απριλίου 2020
Ειδήσεις 21 Φεβρουαρίου 2020

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μας αξίζει μια μικρότερη Ευρώπη

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μας αξίζει μια μικρότερη Ευρώπη

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για τα θέματα του προϋπολογισμού. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Η ιστορία μας διδάσκει πως τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται στην πρώτη προσπάθεια. Η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από κόπο και προσπάθεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως ο λόγος που βρεθήκαμε σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση είναι γνωστός και έχει να κάνει με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς.

«Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές θέσεις με τις οποίες η χώρα μας προσήρθε σε αυτήν τη συζήτηση οι οποίες είναι η ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών μας, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ και να εξασφαλιστούν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.

Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη Frontex.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ακριβώς επειδή δεν επετεύχθη συμφωνία για το ύψος του προϋπολογισμού «δεν μπήκαμε και σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές».

«Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής (17 χώρες δηλαδή) κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει», πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Διαβάστηκε 24 φορές