Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 29 Νοεμβρίου 2023

Η. Μόσιαλος στο Πρώτο: Πλεονέκτημα παρά μειονέκτημα για την ελληνική πλευρά η στάση Σούνακ – Μόνο καλό μας έκανε (audio)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Britain Politics

«Το να ανοίξει το θέμα με τον τρόπο τον οποίο άνοιξε, δημόσια, δημιουργεί κατά τη γνώμη μου πλεονέκτημα παρά μειονέκτημα για την ελληνική πλευρά, καθότι ένα θέμα το οποίο δεν απασχολεί τη βρετανική κοινή γνώμη έντονα, τώρα την απασχολεί περισσότερο σίγουρα γιατί έγινε με τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η πρόκληση από τη μεριά της Βρετανίας και το λάθος, κατά τη γνώμη μου, του Βρετανού πρωθυπουργού».

Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος, πρώην υπουργός Υγείας, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Τώρα άνοιξε δημόσια και όταν ένα θέμα ανοίγει δημόσια, είτε θα λυθεί κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα είτε θα διαιωνιστεί αυτή η κρίση» προσέθεσε.

Για να προχωρήσει μια συμφωνία για την Επανένωση των Γλυπτών, σημείωσε ο κ. Μόσιαλος πως θα πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.

«Στην Αγγλία υπάρχει νόμος ο οποίος απαγορεύει τη μεταφορά των γλυπτών στη χώρα μας, άρα θα έπρεπε ο κ. Σούνακ να περάσει νομοθετικές αλλαγές στο βρετανικό κοινοβούλιο και αυτό δεν μπορούσε να γίνει με μία απλή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Θα έπρεπε να ανοίξει συζήτηση, θα υπήρχαν αντιρρήσεις εντός του κόμματός του και εγώ νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να το πετύχει και να ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο. Οπότε μας έκανε καλό, νομίζω σε τελική ανάλυση, το λάθος του Βρετανού πρωθυπουργού. Τουλάχιστον τώρα οι Βρετανοί γνωρίζουν ποιο είναι το θέμα. Έχει τεθεί δημόσια και είναι πιθανό μια επόμενη κυβέρνηση να προσπαθήσει να βρει μια λύση» εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.

Σχετικά με την ενόχληση που φέρεται να προκάλεσαν στον Βρετανό Πρωθυπουργό, όσα είχε πει σε συνέντευξή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο BBC, νωρίτερα, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε πως τα επιχειρήματα τα οποία εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης είναι γνωστά, έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο κατ’ επανάληψη και δεν θα περίμενε κανείς ο κύριος Σούνακ να αντιδράσει με τον τρόπο που αντέδρασε, να ακυρώσει το ραντεβού.

«Και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, αν ήταν η ακύρωση του ραντεβού το χειρότερο ή το ότι παρέπεμψε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Ίσως το δεύτερο να ήταν ακόμα χειρότερο από την ακύρωση του ραντεβού» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

Ιδιαίτερα, συμπλήρωσε, για μία χώρα με μία παράδοση διαλόγου όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και αποτυπώνεται και στη διάταξη του Κοινοβουλίου της εξάλλου, η οποία είναι πολύ διαφορετική από το ελληνικό και πολύ διαφορετική από όλα τα κοινοβούλια της Ευρώπης.

Στο βρετανικό κοινοβούλιο, περιέγραψε, ο πρωθυπουργός είναι σε άμεση αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διάταξη του Κοινοβουλίου, είναι ο ένας απέναντι στον άλλο, γιατί έχουν μάθει να συζητούν, ακόμα κι αν η συζήτηση είναι πάρα πολύ λεπτή.

«Δεν είναι μια συμπεριφορά η οποία ωφέλησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, σίγουρα. Θα μπορούσε και η Ελλάδα να μιλήσει για απρέπεια που χρόνια τώρα η Μεγάλη Βρετανία αναφέρεται στα Γλυπτά του Παρθενώνα ως Ελγίνεια Μάρμαρα. Από πού και ως πού Ελγίνεια. Υπάρχει κάποιος λόγος δηλαδή να δίνουν το όνομα Ελγίνεια επειδή ένας κλέφτης αφαίρεσε αυτά τα γλυπτά από τον Παρθενώνα; Θα τους άρεσε να λέγανε κάτι ίδιο για τη δική τους χώρα;» προσέθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Όπως ανέφερε, ο Ρίσι Σούνακ είναι σε δύσκολη θέση συνολικότερα καθώς βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

«Το Εργατικό Κόμμα τους τελευταίους μήνες έχει ένα ποσοστό του 42% και το Συντηρητικό Κόμμα κινείται μεταξύ 25 και 27%. (…) Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην Αγγλία έχουν ένα ιδιόμορφο εκλογικό σύστημα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθότι στηρίζεται στις μονοεδρικές περιφέρειες, οπότε το πρώτο κόμμα στις μονοεδρικές περιφέρειες κερδίζει στην έδρα. (…) Αυτό που φοβούνται οι Συντηρητικοί αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι Εργατικοί θα πάνε για μια πολύ μεγάλη νίκη, αν διατηρηθούν βέβαια αυτά τα ποσοστά μέχρι τις εκλογές, που σημαίνει ότι ο κ. Στάρμερ θα έχει 450 βουλευτές, ενώ το Συντηρητικό κόμμα δεν θα υπερβεί τους 120. Καταλαβαίνετε ότι θα είναι

δραματική η κατάσταση όσον αφορά την κατάσταση των Συντηρητικών τότε, εκτός αν υπάρχουν μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο σημερινός Βρετανός Πρωθυπουργός δεν έχει μπροστά του μεγάλο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης, καθώς οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2024 ή το αργότερο, τον Ιανουάριο του 2025. «Από εκεί και πέρα τραυματίζει τις σχέσεις του ως ένα βαθμό με τη χώρα μας. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχουν κινήσεις αποκατάστασης σίγουρα. Είδαμε ήδη ότι έχουν γίνει κάποιες τέτοιες κινήσεις. Από κει και πέρα δεν τραυματίζεις τη σχέση σου μόνο με έναν παραδοσιακό σύμμαχο, αλλά με μία χώρα η οποία έχει επιρροή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια μπορεί να μην ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή ο κ. Σούνακ να επεκτείνει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις συμφωνίες οι οποίες υπογράφτηκαν πριν από ένα χρόνο περίπου. Αλλά είναι σίγουρο, η Βρετανία θα επιδιώξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο μέσα στα πλαίσια της περαιτέρω σύσφιξης με τη νέα κυβέρνηση που θα υπάρχει με το Εργατικό Κόμμα. Γιατί δεν προχωράει άλλο αυτή η κατάσταση με το Brexit, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Δημιουργεί πολλά προβλήματα στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας και οι εντάσεις που υπάρχουν σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ωφελούν τη Μεγάλη Βρετανία πλέον» είπε ο κ. Μόσιαλος καταλήγοντας.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 37 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us