Σάββατο, 04 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 23 Νοεμβρίου 2023

Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Στ. Κασσελάκης: Κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας, δεν είναι χαρούμενη ημέρα για μένα

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

[365245] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δεν είναι χαρούμενη ημέρα για μένα, κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε εξέλιξη.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας, ενωμένοι θα επικεντρωθούμε στην παραγωγή πολιτικών λύσεων για την κοινωνία», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε «προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής τής βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια τής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη λειτουργία των οργάνων ως εξής: «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς». Κλείνοντας υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».

Σημειώνεται ότι η ομάδα Αχτσιόγλου, με 9 βουλευτές αποχώρησε, με προσωπικές κατηγορίες κατά του Στέφανου Κασσελάκη και προχωρά στη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, μαζί με Τσακαλώτο και Πέρκα. Λιγότεροι από σήμερα είναι και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αποχώρησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μια προαναγγελθείσα διάσπαση

Από τη δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη του άγνωστου μέχρι τότε Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, το κόμμα της Κουμουνδούρου μπήκε σε τροχιά διάσπασης. Η κρίση διήρκεσε περίπου δύο μήνες -από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και το πρωί της 23ης Νοεμβρίου, όταν Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος συναντήθηκαν με τον ΠτΒ, Κωνσταντίνο Τασούλα, και τον ενημέρωσαν για την αποχώρηση συνολικά εννέα βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητοι βουλευτές:

  • Αναγνωστόπουλου Σία
  • Αχτσιόγλου Έφη
  • Ζειμπεκ Χουσεΐν
  • Ηλιόπουλος Νάσος
  • Τζανακόπουλος Δημήτρης
  • Τζούφη Μερόπη
  • Φερχάτ Οζγκιουρ
  • Φωτίου Θεανώ
  • Χαρίτσης Αλέξης

«Σήμερα είναι μία ημέρα πένθους και ελπίδας γιατί δεν φεύγει εύκολα κανείς από το σπίτι του[…] αλλά συγχρόνως και ελπίδας για να φύγουμε από ένα κλίμα εμφυλίου και τοξικότητας» τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου στον Peloponnisos FM 104,1.

«Είναι μια δύσκολη απόφαση. Η μόνη απόφαση με την οποία νιώθουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεγήκαμε και όλα αυτά που λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μαζί, την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν και 57 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Σε πολιτικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για διαλυτική κρίση του κόμματος: « Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα».

«Παρότι που θα θέλαμε όλοι μας από την ώρα που παραμέρισε ο πρώην πρόεδρος μας Αλέξης Τσίπρας να έρθει κάτι καλύτερο[…] οι συνθήκες δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο και ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να βυθίζεται στην εσωστρέφεια» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Oζγκιούρ Φερχάτ.

Το κείμενο αποχώρησης συνοδεύεται από ευθείες βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο κατηγορούν για αντιδημοκρατικές πρακτικές: «Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».

Το νέο τοπίο μετά το «διαζύγιο»

Σφοδρή η αντίδραση της Κουμουνδούρου, αφήνει αιχμές για τις πραγματικές επιδιώξεις, τονίζοντας πως όσους έφυγαν «θα τους κρίνει η ιστορία».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: «είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία. Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου ακολούθησε την έξοδο Τσακαλώτου και Πέρκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο 11-12 Νοεμβρίου που σημαδεύτηκε από την απόσυρση της «Ομπρέλας» από το κόμμα. Οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές αναμένεται να συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιάννης Φασουλάς, «δεν ξέρουμε αν το όνομα το οποίο θα δοθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα είναι και το όνομα το οποίο στη συνέχεια θα εκπροσωπεί τον καινούργιο φορέα ο οποίος θα δημιουργηθεί. Αυτό εδώ είναι ερωτηματικό». Είπε ακόμα ότι «οι πληροφορίες λένε ότι η ομάδα Αχτσιόγλου θα ήθελε να έχει δέκα βουλευτές για να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, αλλά όπως μου έλεγαν στελέχη που είναι κοντά στην ομάδα της κ. Αχτσιόγλους, δεν υπήρχε περίπτωση να μη συνεργαστούν με τον κύριο Τσακαλώτο και με την κυρία Πέρκα είτε είχαν εννιά, είτε είχαν δέκα ή είχαν δώδεκα».

Κατά τον Γιάννη Φασουλά, το επόμενο βήμα αναμένεται μετά τη συζήτηση που θα γίνει για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, όπου θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση οπότε και θα ενταθούν οι όποιες συζητήσεις, το παρασκήνιο, οι ζυμώσεις, για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα. Ένας νέος πολιτικός φορέας, ο οποίος θα εκτείνεται από τα αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία.

Απώλειες μετρά και η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή του, μετά τους Πέτρο Κόκκαλη και Στέλιο Κούλογλου, αφήνοντας το κόμμα με δύο ευρωβουλευτές.

Η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με διαρκείς αποχωρήσεις στελεχών του, με πιο πρόσφατη αυτή 90 μελών του Τομέα Δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση με 36 βουλευτές από τους 45 που είχε μέχρι σήμερα 23/11 νωρίς το πρωί. Έχει τέσσερεις παραπάνω βουλευτές από την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη που είναι το ΠΑΣΟΚ και αριθμεί 32 βουλευτές, ενώ μέχρι και για αυτή την εβδομάδα θα έχουμε 14 ανεξάρτητους βουλευτές καθώς είναι θέμα χρόνου η συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής ομάδας των 9 + 2, αν υπολογίσουμε και την κ. Πέρκα και τον κ. Τσακαλώτο σε αυτή τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα είναι η έβδομη σε δύναμη από ένα σύνολο εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων, τις περισσότερες που είχαμε ποτέ και θα αριθμεί περισσότερους βουλευτές από τη Νίκη και από την Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό συνεπάγεται και αλλαγές στη χωροταξία μέσα στην Ολομέλεια στις θέσεις που θα καταλαμβάνουν οι βουλευτές της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναμένεται να κάθονται αριστεράμ στα ορεινά, πίσω από τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από τη στιγμή που αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποκτήσει όνομα, θα αποκτήσει το νέο της πρόεδρο και όλα μαζί τα μέλη θα υποβάλουν δήλωση για τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας προς τον Πρόεδρο της Βουλής θα μιλάμε και τυπικά πια για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία αναμένεται να έχει την πρώτη της εμφάνιση το διάστημα 14 με 16 Δεκεμβρίου, καθώς τότε συζητείται ο προϋπολογισμός και εκεί θέλουν να δώσουν το πρώτο πολιτικό στίγμα. Εκεί λοιπόν ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας θα έχει το σημαντικότερο προνόμιο που είναι αυτό να μπορεί να τοποθετείται μαζί και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Προβλέπεται ακόμα ιδιαίτερο γραφείο για το νέο πρόεδρο, όπως και για τους βουλευτές της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δικαιούται να έχει μετακλητούς υπαλλήλους, όπως και το δικαίωμα συμμετοχής στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο που είναι η Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά και στις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ωστόσο, δεν δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης, καθώς δεν είναι ένα κόμμα εκλεγμένο.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την αποχώρηση των «9» από το κόμμα

Καταιγιστικές είναι και οι αντιδράσεις που πυροδότησε η αποχώρηση των 9 βουλευτών. Ο Παύλος Πολάκης τους κατηγορεί ότι συμβάλλουν στο Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ενώ ο Νίκος Παππάς ότι έφυγαν γιατί έχασαν στις εσωκομματικές εκλογές. Για μάθημα προς όλους, σχετικά με το πού μπορεί να οδηγήσει ο λαϊκισμός, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στάση αναμονής μπροστά στις εξελίξεις φαίνεται να τηρεί το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει ότι, μένει πλέον μόνο στον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΕΡΤ/Κάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Παντελάκης, Κώστας Σκουλάς, Εμμανουέλα Αργείτη, Γιάννης Φασουλάς

Σχετικά Άρθρα:

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 58 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us