Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 18 Δεκεμβρίου 2023

Στην Ολομέλεια η τροπολογία για τους μετανάστες – Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά στην κυβερνητική τροπολογία που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης, εξαιρώντας, ωστόσο, τον Αντώνη Σαμαρά, ως πρώην πρωθυπουργό.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Κωνσταντόπουλος, στο δελτίο ειδήσεων των 18:00, με τα μέχρι τώρα στοιχεία και με τις τοποθετήσεις από όλες τις πτέρυγες της Βουλής στην αυριανή ονομαστική ψηφοφορία, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θετική ψήφο θα δώσουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ενώ ερωτηματικό είναι μέχρι αυτή την ώρα η στάση την οποία θα τηρήσει η Πλεύση Ελευθερίας. Επίσης θετική ψήφο θα δώσει και η Νέα Αριστερά ενώ αρνητική ψήφο θα δώσουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και το κόμμα Νίκη.

«Μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις, ωστόσο οι πληροφορίες τις οποίες έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις και ότι η κομματική πειθαρχία θα περάσει στην αυριανή ονομαστική ψηφοφορία» σημείωσε ακόμα ο κοινοβουλευτικός συντάκτης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δημήτρης Κοτταρίδη, ο Αντώνης Σαμαράς δεν αναμένεται να πάει στη Βουλή αύριο. Σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά για το αν υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που θα «σπάσουν» την κομματική πειθαρχία απάντησε «Έχω μιλήσει με πέντε έξι βουλευτές, οι οποίοι διαφωνούν με αυτό, αλλά θα το ψηφίσουν. Δε νομίζω, από τη στιγμή που τίθεται θέμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κομματικής πειθαρχίας, θα πάνε όλοι και θα ψηφίσουν κανονικά».

Κομματική πειθαρχία ζητά η Νέα Δημοκρατία από τους βουλευτές της στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από την κομματική γραμμή εξαιρείται ως πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή του στην επίμαχη τροπολογία.

«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία[…] Έχουμε μία αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα[…]Είναι προφανείς οι λόγοι γιατί σε μία Κ.Ο. υπάρχει εξαίρεση διαχρονικά για τους βουλευτές που είναι πρώην πρωθυπουργοί[…] Δεν υπάρχει καμία απομόνωση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ρύθμιση είναι εφάπαξ και προβλέπει:

  • Χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα μας, για τουλάχιστον 3 χρόνια.
  • Αυστηρή προϋπόθεση: να υπάρχει βεβαίωση από τον εργοδότη, ενώ εάν, για τον οποιονδήποτε λόγο, πάψει η σχέση εξαρτημένης εργασίας, η άδεια ανακαλείται.

«Η διάταξη αφορά την εργασία και όχι την μεταναστευτική πολιτική[…]Η διάταξη δεν αλλοιώνει την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παραμένει αυστηρή[…] Θέλουμε να βάλουμε τάξη στην μαύρη και αδήλωτη εργασία» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που έχει ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, η κυβέρνηση απαντά ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ούτε για ελληνοποιήσεις, ούτε για νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τόνισε: «εγώ σέβομαι και τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του κ. Σαμαρά[…] Δεν πρόκειται για ελληνοποίηση[…] Αναγνωρίζω ότι έπρεπε να υπάρχει νωρίτερα ενημέρωση και καλύτερη ενημέρωση σχετικά με το σκοπό, τη σκοπιμότητα της ρύθμισης, η οποία είναι συνεπέστατη ως προς τη γενική πολιτική τάξης, ασφάλειας και νομιμότητας που εφαρμόζουμε για το μεταναστευτικό».

«Αφορά μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια και οι οποίοι θέλουν και μπορούν να εργαστούν[…] Ούτε δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ούτε οικογενειακής επανένωσης, ούτε ιθαγένειας, όπως κάνουν άλλες χώρες, για παράδειγμα η Γερμανία. Είναι ένα περιορισμένο, καλά στοχευμένο μέτρο» τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημητρης Καιρίδης.

«Δεν καμία απολύτως βεντέτα με τον κ. Σαμαρά[…] Ξέρει ο κ. Σαμαράς ότι είναι ο δικός του νόμος[…] ούτε ελληνοποιήσεις πρόκειται να γίνουν ούτε τίποτα. Άδεια παραμονής παίρνουν οι άνθρωποι και άδεια εργασίας» υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη, στον Σκάι.

Τις ενστάσεις Σαμαρά φαίνεται πάντως να υιοθετεί ο Θάνος Πλεύρης που έκανε λόγο για «εκπτώσεις» στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, δηλώντας πως εάν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία θα καταψήφιζε την τροπολογία.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία. Εγκαλούν ωστόσο την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για το μεταναστευτικό.

«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι πρωτοφανής[…] Τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ δεν μας αφορούν, ωστόσο είναι οξύμωρο, ο πρωθυπουργός που είναι διατεθειμένος να κουρελιάσει το Σύνταγμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να υποκλίνεται με αυτοεξευτελισμό στην ακροδεξιά του κόμματός του» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

«Η τροπολογία είναι αναγκαία αλλά έχει αργήσει πάρα πολύ. Συνιστά ομολογία της αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί η διάταξη της τροπολογίας που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία, γιατί αυτό θα εντείνει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας» δήλωσε ο βουλευτής τυο ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Τα αίματα στην Ολομέλεια άναψαν μεταξύ του Κυριάκου Βελόπουλου και του Άδωνι Γεωργιάδη.

«Καταλαβαίνω ότι περνάτε δύσκολες στιγμές, γιατί άλλα λέει ψυχή σας και η συνείδησή σας και άλλα σας επιβάλλει ο κύριος Μητσοτάκης και η κομματική πειθαρχία[…]Δεν ήσασταν Σαμαρικός κύριε Γεωργιάδη; τον λατρεύατε τον κύριο Σαμαρά. Δεν τον λατρεύατε;» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Κύριε Βελόπουλε όλο σας το πλέγμα των επιχειρημάτων είναι όλο εκτός της σχετικής συζήτησης[…] Αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό και μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον Αντώνη Σαμαρά τα πρόσφατα γεγονότα δεν το έχουν μειώσει καθόλου» απάντησε ο υπουργός Εργασίας.

Σφοδρά πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα.«Είναι λαθρομετανάστες και πρέπει να το διαχωρίσουμε από τους πρόσφυγες[…]Ο κύριος Καιρίδης είναι γνωστός ανθέλληνας και γνωστός για την ανθελληνική του στάση» υποστήριξε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

Συμφωνα με πηγές της Νέας Αριστεράς: «Για τον κύριο Μητσοτάκη η “σύγκρουση” με τον πρώην πρωθυπουργό εξυπηρετεί την διατήρηση ανοιχτών διαύλων και την συγκράτηση ψηφοφόρων της σκληρής και ακραίας δεξιάς».

«Η ΝΙΚΗ σε αυτό το νομοσχέδιο θα σας πει ένα τεράστιο όχι!» τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Παπαδόπουλος.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μεταχειρίζεται ανθρώπους σαν να να είναι υποδεέστερα όντα[…] Δεν χρειάζεται να κλείνετε το μάτι σε ρατσιστικές αντιλήψεις και ρατσιστικά ένστικτα» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η επίμαχη ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 μετανάστες.

Η αντίδραση Σαμαρά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στη ΝΔ 

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Αντώνη Σαμαρά ο Δημήτρης Κοτταρίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι απελευθερωμένος και ορισμένες απόψεις τις οποίες τις έχει εκφράσει διαχρονικά, είναι αποφασισμένος να τις τηρήσει όπου βρίσκεται και μέσα στη Βουλή και εκτός Βουλής να τοποθετείται επ’ αυτών. Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου και για τη χρονική συγκυρία. Δηλαδή όλα αυτά έγιναν περίπου μέσα στον προϋπολογισμό, που ήταν μια μεγάλη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με τα προβλήματα τα δομικά της αντιπολίτευσης. Υπήρχε ένα σόου μόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, ουσιαστικά δεν είχαμε κάτι άλλο, μια ουσιαστική αντιπαράθεση. Το να βγαίνει ο Σαμαράς και να προσπαθεί να δημιουργεί θέματα, αυτό ανησυχεί. Και μάλιστα συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθύμιζαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που τη δεκαετία του ’90 είχε ανοίξει τα σύνορα για να έρθουν εργάτες γης από την Αλβανία και να εργαστούν, γιατί και τότε είχαμε παρόμοια προβλήματα με τώρα. Δεν θεωρώ πως πιστεύουν πως κρύβεται κάτι πίσω από αυτό. Δηλαδή ότι ο Σαμαράς ξυπνάει και κοιμάται με το πώς θα “πριονίσει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Κώστας Κωνσταντόπουλος Ανάλυση: Δημήτρης Κοτταρίδης

Σχετικά Άρθρα: Δ. Καλαματιανός: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει την τροπολογία για τους ξένους εργάτες αν και είναι πρόχειρη και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες

Βουλή: «Καυγάς» Γεωργιάδη – Βελόπουλου με αφορμή τη διάταξη για την άδεια διαμονής μεταναστών

Συζητείται στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη διάταξη για τους μετανάστες

Άδ.Γεωργιάδης: «Το αίτημα για νομιμοποίηση εργατών γης, διαχρονικά, επίσημο αίτημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών»

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 77 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us