Σάββατο, 04 Μαΐου 2024
Τέχνες 29 Αυγούστου 2023

Βρετανικό Μουσείο: Διαμαρτυρίες από Νιγηρία και Κίνα για τα κειμήλιά τους – «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

Βρετανικό Μουσείο: Διαμαρτυρίες από Νιγηρία και Κίνα για τα κειμήλιά τους – «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» Βρετανικό Μουσείο: Διαμαρτυρίες από Νιγηρία και Κίνα για τα κειμήλιά τους – «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» Βρετανικό Μουσείο: Διαμαρτυρίες από Νιγηρία και Κίνα για τα κειμήλιά τους – «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Britain Museum Theft

Μετά το σκάνδαλο της κλοπής δύο χιλιάδων αντικείμενων από τις εγκαταστάσεις του, το Βρετανικό Μουσείο έρχεται αντιμέτωπο με διαμαρτυρίες από χώρες όπως η Κίνα και η Νιγηρία, που ζητούν την επιστροφή λεηλατημένων κειμηλίων τους, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του μουσείου.

Το επιχείρημα πως το Βρετανικό Μουσείο δικαιούται να κρατά ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς άλλων χωρών επειδή είναι πιο ασφαλές καταρρέει και οι φωνές για επαναπατρισμό των κλεμμένων πληθαίνουν ανά τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, η Νιγηρία, που αναζητά τα «Μπενίν Μπρονζέ», τις περίτεχνες χάλκινες πλάκες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα. Το 1897 λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις και στη συνέχεια πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών εκστρατειών.

«Αποτελούν αντικείμενο λεηλασίας. Μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα. Πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα και πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν» επισημαίνει ο Abba Isa Tijani, Διευθυντής Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων Νιγηρίας

Τα λεηλατημένα κειμήλια της διεκδικεί και η Κίνα. Πόσο μάλλον που το 2004 από αποθηκευτικό χώρο του Βρετανικού Μουσείου είχαν κλαπεί 10 κινεζικά αριστουργήματα. Και κανείς δεν ξέρει πόσα χάθηκαν στην τελευταία κλοπή.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κανένα κινεζικό κειμήλιο δεν χάθηκε στην κλεμμένη παρτίδα. (…) Τα κειμήλια που χάθηκαν μπορεί πολύ πιθανόν να χαθούν για πάντα και να μην μπορούν να αντικατασταθούν» υποστηρίζει ο Wang Zhongjie, ειδικός στον επαναπατρισμό κειμηλίων

Το Βρετανικό Μουσείο αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας.

«Οι κλοπές, από τους αρμόδιους επιμελητές, αλλά και η αιδήμων σιωπή των επικεφαλής του, οι οποίοι ούτε μεριμνούν για την προστασία των συλλογών, ούτε λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας και φύλαξης, αποδεικνύει ότι η «φιλοξενία» που παρέχεται στα αριστουργήματα του Φειδία, στο Βρετανικό Μουσείο, ήταν πάντα πλημμελής, ελλιπής, προβληματική» επισήμανε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Καμία λίστα με τις αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας που χάθηκαν από το εμβληματικό μουσείο της Βρετανίας δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 37 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us