Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
Τεχνολογία 10 Ιουνίου 2016

Εφαρμογή smartphone «προβλέπει» το έμφραγμα πριν συμβεί

Βαθμολογήστε
(1 Ψήφος)

Το Εθνικό Σύστημα Υγεία της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει

το επαναστατικό λογισμικό
Μία επαναστατική εφαρμογή, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέψει το «έμφραγμα» στους καρδιοπαθείς, μία εβδομάδα προτού αυτό συμβεί, εντοπίζοντας αλλαγές στον τόνο της φωνής τους, έχει τραβήξει την προσοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Telegraph, κλινικές δοκιμές του λογισμικού απέδειξαν πρόσφατα ότι μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εισαγωγή στο νοσοκομείο ασθενών με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και μία εβδομάδα προτού επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tony Young, Διευθυντή του τμήματος Καινοτομίας του NHS, η εφαρμογή Cardio είναι «ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έχει δει ποτέ». «Πρόκειται για μία εφαρμογή που εγκαθιστάς στο κινητό σου, της μιλάς και αναλύει αλλαγές στον τόνο της φωνής σου».

«Η πρώτη κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ασθενών με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (και σταδιακή συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες) και έδειξε ότι οι αλλαγές στον τόνο της φωνής τους μπορούν να προβλέψουν την εισαγωγή στο νοσοκομείο με επιδείνωση, μία εβδομάδα νωρίτερα. Μπορείς να πάρεις στο τηλέφωνο τη μαμά σου για να δεις τι κάνει και η εφαρμογή σου να σου πει ότι πρέπει να αυξήσεις τη δόση του φαρμάκου που παίρνεις για την καρδιά, προλαμβάνοντας τα χειρότερα», ανέφερε ο Δρ. Young.

Η εξαιρετικά χρήσιμη αυτή εφαρμογή είναι ένα μόνο από τα συστήματα και γκάτζετ νέας τεχνολογίας που έχει βάλει στο μικροσκόπιό του το NHS, στο πλαίσιο των επαναστατικών αλλαγών που σχεδιάζει.

Διαβάστηκε 605 φορές