Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
Τοπικά 21 Οκτωβρίου 2020

Επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Brexit

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Brexit

Στο Λονδίνο μεταβαίνει την Πέμπτη ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ για τη συνέχιση των συνομιλιών προκειμένου να εξευρεθεί λύση καθώς, όπως φαίνεται, λύθηκε το αδιέξοδο.

O Μισέλ Μπαρνιέ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευκρίνισε ότι υπάρχουν σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών, όπως ένα ισότιμο πλαίσιο ανταγωνισμού:

“Παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες ότι οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να εργαστούν: στις βασικές αρχές για ένα συγκεκριμένο καθεστώς ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων στη μελλοντική συμφωνία…” Ωστόσο σύμφωνα με τον κο Μπαρνιέ, “αυτές οι προθέσεις δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις διαπραγματεύσεις.”

 Η απάντηση ήρθε αργά το απόγευμα από τη Ντάουνιγκ Στριτ:

“Μελετήσαμε προσεκτικά τη δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα το πρωί…. Ο Πρωθυπουργός και ο Μάικλ Γκόουβ κατέστησαν σαφές τις δύο τελευταίες ημέρες ότι μια θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης ήταν απαραίτητη από την ΕΕ”.

 “Ήταν επίσης σαφές ότι η ΕΕ έπρεπε να αποδεχτεί για άλλη μια φορά ότι ασχολείται με μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συνάδει με αυτό το καθεστώς.

 Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο κ. Barnier αναγνώρισε και τα δύο σημεία σήμερα το πρωί”.

We have agreed that a basis for negotiations with the EU & @michelbarnier has been re-established. Intensive talks will happen every day & begin tomorrow afternoon, 22 October, in London.

Here is the UK statement & link to the agreed working methodology.

— David Frost (@DavidGHFrost) October 21, 2020

Το συγκεκριμένο απόσπασμα στην ομιλία του κου Μπαρνιέ ήταν κατά τη βρετανική πλευρά η αφορμή της επανεκκίνησης του διαλόγου με την πρόσκληση του Ευρωπαίου διαπραγματευτή στο Λονδίνο την Πέμπτη αφού οι δύο άντρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα.

Τα θέματα που οι δύο πλευρές συγκλίνουν αφορούν στην υγεία και την κυβερνοασφάλεια όπως και η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το «Horizon Europe» ή το «Erasmus +». 

Τα αγκάθια παραμένουν οι ποσοστώσεις στην αλιεία, το λεγόμενο Level Playing Field δηλαδή οι κανόνες οικονομικού και εμπορικού θεμιτού ανταγωνισμού και βέβαια η διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας.

Το νέο πρόγραμμα των εντατικών διαπραγματεύσεων  περιλαμβάνει καθημερινές συνομιλίες από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Το Λονδίνο πάντως υπογραμμίζει ότι είναι “έτοιμοι να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με την ΕΕ”.

www.ert.gr

Διαβάστηκε 22 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us