Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024
Κόσμος 11 Οκτωβρίου 2023

Eπίγεια κόλαση η Γάζα – Συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες

Eπίγεια κόλαση η Γάζα – Συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες Eπίγεια κόλαση η Γάζα – Συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες Eπίγεια κόλαση η Γάζα – Συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ισραήλ

Εκατοντάδες νεκροί, ανείπωτος πόνος, φρίκη που ξεπερνά κάθε φαντασία. Ανάμεσα στις τόσες ιστορίες που συγκλονίζουν είναι και αυτή μίας νεαρής κοπέλας, που οι ένοπλοι της Χαμάς άρπαξαν το κινητό της και κατέγραψαν τη σφαγή της γιαγιάς της, ανεβάζοντας μάλιστα στο δικό της προφίλ στο διαδίκτυο το φρικιαστικό βίντεο.

Ζουν την κόλαση επί γης. Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους, ένας πατέρας με τις δυο του κόρες, μόλις βγήκαν ζωντανοί από τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.

Η τετράχρονη Σαχίντ δεν ήταν το ίδιο τυχερή. Συντετριμμένοι κάτοικοι και εθελοντές την βγάζουν από τα χαλάσματα νεκρή. Η οικογένεια της είχε εγκαταλείψει την πόλη Χαν Γιούνις στα νότια, αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο στην πόλη της Γάζας.

Όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Νατζάρ εθελοντής στη Γάζα: «Στην προσπάθειά τους να μείνουν ζωντανοί, βρήκαν τον θάνατο. Ήρθαν εδώ, αναζητώντας καταφύγιο κοντά στις σκάλες, πιστεύοντας πως θα ήταν ασφαλείς».

Ολόκληρες γειτονιές έχουν σβηστεί από τον χάρτη, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς. Οι κάτοικοι, όπως λένε, δεν νιώθουν πουθενά ασφαλείς.

Ο Αμπού Μουάθ κάτοικος της Γάζας, αναφέρει: «Στοχεύουν σε ανθρώπους, δέντρα, πέτρες, ακόμα και παιδιά. Δεν έχουν αφήσει κάποιο μέρος που να είμαστε ασφαλείς».

Όταν η πολυκατοικία στην οποία διέμενε ισοπεδώθηκε, η νεαρή δημοσιογράφος από τη Γάζα αναγκάστηκε να αλλάξει καταφύγιο τρείς φορές.

Η Πλέστια Αλακλάντ δημοσιογράφος στη Γάζα, δήλωσε: «Σήμερα κοιμηθήκαμε στο νοσοκομείο, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, τα νοσοκομεία δεν είναι καταφύγια… Είμαστε όλοι στο δρόμο. Εκκένωση προς που; Που; Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος».

Οι Παλαιστίνιοι εκκενώνουν και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μετά από αεροπορική επιδρομή, όπως μεταδίδει το skynews. Είχαν συγκεντρωθεί εκεί με τα υπάρχοντά τους για να περάσουν στην Αίγυπτο.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιες αεροπορικές επιδρομές. Ούτε το 2014, ούτε το 2008. Κανένας πόλεμος δεν ήταν σαν αυτόν. Κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο γίνονται αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε ο Σαμάχ Άμπο Λατίφα, κάτοικος Γάζας.

Οι ένοπλοι της Χαμάς φαίνεται να ανέβαζαν στο διαδίκτυο τις δολοφονίες των Ισραηλινών αμάχων. Η Μορ Μπάϊντέρ κλαίει με λυγμούς, περιγράφοντας πώς είδε την εκτέλεση της γιαγιάς της: «Είδα την γιαγιά μου στο έδαφος, στο ίδιο της το σπίτι, δολοφονημένη, σε βίντεο. Το πάτωμα ήταν γεμάτο αίμα. Ο τρομοκράτης πήρε το κινητό της, την τράβηξε βίντεο και το ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Έτσι μας ειδοποίησαν και το μάθαμε».

Και η 21ενός ετών Γκάγια Καλντερόν, λέει πως είδε σε βίντεο που ανήρτησε η Χαμάς στα σόσιαλ μίντια, τον 12χρονο αδερφό της να τον απαγάγουν από τον καναπέ του σπιτιού της, την ώρα που αγνοούνται ολόκληρη η οικογένειά της: «Στο βίντεο βλέπω τον Έρετζ, τον μικρότερο αδερφό μου που ήταν με την αδερφή μου και τον πατέρα μου να τον κλωτσάνε και εκείνος να ουρλιάζει γιατί πονάει… Δεν έχω άλλα δάκρυα πια».

Ο 39χρονος γιος του από την Ταϊλάνδη, θύμα της Χαμάς, είχε μετακομίσει πρόσφατα στο Ισραήλ, πριν τρεις μήνες προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. O 64χρονος πατέρας Χραμποάν Πάνσα αναφέρει: «Η απώλεια του γιου μου είναι η μεγαλύτερη απώλεια της ζωής μου. Δεν έχω ξανανιώσει τόσο συντετριμμένος. Είμαι βαθιά λυπημένος».

Ο πατέρας του είχε εξαρχής αντιρρήσεις, λόγω της συνεχιζόμενης διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ρεπορτάζ: Φοίβη Πετροπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 66 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us