Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Κόσμος 30 Απριλίου 2024

Κατάληψη κτιρίου του Κολούμπια από τους φοιτητές για τη Γάζα – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια – Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Κατάληψη κτιρίου του Κολούμπια από τους φοιτητές για τη Γάζα – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια – Ανησυχεί ο ΟΗΕ Κατάληψη κτιρίου του Κολούμπια από τους φοιτητές για τη Γάζα – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια – Ανησυχεί ο ΟΗΕ Κατάληψη κτιρίου του Κολούμπια από τους φοιτητές για τη Γάζα – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια – Ανησυχεί ο ΟΗΕ
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Israel-Palestinians Campus Protests

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια ξεκίνησε χθες Δευτέρα τη διαδικασία αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας σε φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές σπουδαστές που αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τον πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης.

Αντιδρώντας οι φοιτητές, νωρίς σήμερα το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη του εμβληματικού κτιρίου Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου, το οποίο ήταν η εστία της εξέγερσης των φοιτητών το 1968.    

Η πρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος Νεμάτ Μινούς Σαφίκ σε ανακοίνωσή της αναφέρει οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοργανωτών και των ακαδημαϊκών αρχών δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να αφαιρέσουν τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί στο αίθριο του πανεπιστημίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Φώτο Αρχείου – Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια Nemat (Minouche) Shafik (AP Photo/Jose Luis Magana, File)

Νωρίτερα, είχε ξεκαθαρίσει ότι το πανεπιστήμιο δεν θα διακόψει τη συνεργασία του με το Ισραήλ, ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών. Όμως φάνηκε διατεθειμένη να εξετάσει προτάσεις για επενδύσεις στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα, καθώς και να καταστίσει πιο διαφανείς τις διαδικασίες άμεσων επενδύσεων του Κολούμπια.

Το ίδρυμα ενημέρωσε χθες ότι αν οι φοιτητές δεν εγκατέλειπαν την κατασκήνωση μέσα στην ημέρα και αν δεν υπέγραφαν ένα έντυπο που τους δεσμεύει να συμμορφωθούν με τις πολιτικές του πανεπιστημίου θα αντιμετώπιζαν την αναστολή της φοιτητικής τους ιδιότητας και δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο.

Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο κάμπους του ιδρύματος, καθώς «η κατασκήνωση έχει δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για πολλούς από τους Εβραίους φοιτητές και καθηγητές μας, ενώ η θορυβώδης κατάσταση παρεμποδίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις».

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον καταυλισμό τους στη νεοϋορκέζικη πανεπιστημιούπολη, έως ότου η διοίκηση του ιδρύματος να ικανοποιήσει τα πιο σημαντικά τους αιτήματα: διακοπή των οικονομικών συναλλαγών με το Ισραήλ, διαφάνεια στα οικονομικά των πανεπιστημίων και να αποσυρθούν οι κυρώσεις για φοιτητές και καθηγητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Διαδηλωτές έξω από το φημισμένο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης – Οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ (AP Photo/Steven Senne)

«Αυτές οι αποκρουστικές τακτικές τρόμου δεν σημαίνουν τίποτα σε σύγκριση με τους θανάτους περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε μέχρι το Κολούμπια να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας ή να εκκενώσουν το χώρο με τη βία», δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του συνασπισμού φοιτητών του πανεπιστημίου «Αποεπενδύστε από το Απαρτχάιντ».

Πριν από δύο εβδομάδες, η Σαφίκ αντιμετώπισε πολύπλευρη έντονη κριτική, όταν κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης στις 18 Απριλίου να εκκενώσει τον πρόχειρο καταυλισμό διαμαρτυρίας που είχαν στήσει οι φοιτητές.

Παρά τις περισσότερες από 100 συλλήψεις, οι φοιτητές εντός ημερών έστησαν και πάλι τον καταυλισμό τους στο αίθριο του πανεπιστημίου.

Φοιτητές φορώντας την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα κεφίγια στην κατασκήνωση του πανεπιστημίου Κολούμπια (AP Photo/Ted Shaffrey)

Έκτοτε, φοιτητές σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, από την Ανατολική στη Δυτική Ακτή, έχουν στήσει παρόμοιες κατασκηνώσεις στα ιδρύματα που φοιτούν με σκοπό να διαδηλώσουν την οργή τους για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και τη συμμετοχή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, των σχολών τους σε αυτήν.

Στο Κονέκτικατ, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται στο πανεπιστήμιο Γέιλ, ακόμη και μετά τη σύλληψη 48 ατόμων την περασμένη Τετάρτη.

Χθες Δευτέρα, η αστυνομία έκανε έφοδο στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και διέλυσε τον καταυλισμό που είχε στηθεί εκεί, συλλαμβάνοντας παράλληλα δεκάδες φοιτητές.

Το πανεπιστήμιο Έμερσον της Βοστώνης ανέστειλε τα δια ζώσης μαθήματα την περασμένη εβδομάδα μετά από διαδήλωση κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και υπήρξαν δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.  

Εκατοντάδες φοιτητές έχουν κατασκηνώσει επίσης και στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον στην πρωτεύουσα της χώρας Ουάσιγκτον, χωρίς επεισόδια σε αυτήν την περίπτωση.

Φοιτητές του πανεπιστημίου George Washington διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστίνιων (AP Photo/Jose Luis Magana)

Αντίθετα, ένταση υπήρξε στο UCLA της Καλιφόρνια, όταν συγκρούστηκαν σε χώρους του πανεπιστημίου φιλο-ισραηλινοί και φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές, προκαλώντας τη δυναμική επέμβαση της αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για το «δυσανάλογο αντίκτυπο» των επεμβάσεων της αστυνομίας σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να απομακρύνει από εκεί φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη.

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι ορισμένα μέτρα, που λαμβάνονται από τις δυνάμεις της τάξης σε μια σειρά πανεπιστημίων, μοιάζουν να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ σε δήλωση που έστειλε σε δημοσιογράφους και στην οποία αναφέρεται σε συλλήψεις φοιτητών και στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι η θεμιτή άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης δεν μπορεί να εξισώνεται με υποκίνηση βίας και μίσους», πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, BBC, USA Today, ΑΠΕ-ΜΠΕ  

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 18 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us