Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020
Κόσμος 16 Απριλίου 2019

Τα μεγάλα ερωτηματικά για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Τα μεγάλα ερωτηματικά για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων Τα μεγάλα ερωτηματικά για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

«Η Παναγία των Παρισίων θα ανοικοδομηθεί σε διάστημα πέντε ετών», τόνισε στο τηλεοπτικό διάγγελμα

που απηύθυνε σήμερα στον γαλλικό λαό ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Δεσμεύθηκε δε ότι ο καθεδρικός ναός θα γίνει πιο ωραίoς από ό,τι ήταν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο των πέντε ετών που δίνει ο Μακρόν για την αναστήλωση συμπίπτει με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

«Αυτό που είδαμε είναι την ικανότητά μας να κινητοποιηθούμε, να ενωθούμε για να νικήσουμε. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, έχουμε χτίσει πόλεις, λιμάνια, εκκλησίες. Πολλές κάηκαν, καταστράφηκαν. Κάθε φορά, τις ξαναχτίζουμε. Η πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων μάς θυμίζει ότι η ιστορία μας δεν σταματά ποτέ», επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι «θα βοηθήσουμε όλοι στην αποκατάσταση του ναού».

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Παρά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης μέρας» που αφορούν στο κόστος των έργων αποκατάστασης αλλά και στη χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί ώστε να ξαναβρεί το αρχιτεκτονικό στολίδι του Παρισιού την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες την 15η Απριλίου, παραμένουν αναπάντητα.

Το κόστος θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. Από την πλευρά της η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες.

Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η UNESCO, ενώ αρκετοί είναι οι ιδιώτες που έχουν προσφέρει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Οσο για την απαιτούμενη χρονική διάρκεια, οι γνώμες δίστανται. Ενδεικτικά, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ωστόσο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκηρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

Διαβάστηκε 207 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us


Πιο Δημοφιλη