Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Κόσμος 21 Ιουνίου 2023

Βαθυσκάφος Titan: «Ακούστηκαν θόρυβοι, δεν ξέρουμε από πού» – Συνεχίζονται οι έρευνες, στερεύει το οξυγόνο

Βαθυσκάφος Titan: «Ακούστηκαν θόρυβοι, δεν ξέρουμε από πού» – Συνεχίζονται οι έρευνες, στερεύει το οξυγόνο Βαθυσκάφος Titan: «Ακούστηκαν θόρυβοι, δεν ξέρουμε από πού» – Συνεχίζονται οι έρευνες, στερεύει το οξυγόνο Βαθυσκάφος Titan: «Ακούστηκαν θόρυβοι, δεν ξέρουμε από πού» – Συνεχίζονται οι έρευνες, στερεύει το οξυγόνο
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Οι έρευνες γύρω από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν θόρυβοι στον Ατλαντικό Ωκεανό «είχαν αρνητικά αποτελέσματα», ανέφερε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ για το υποβρύχιο που αγνοείται. Ακόμα πρόσθεσε ότι τα πληρώματα εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τι προκάλεσε τους κρότους.

«Δεν ξέρουμε τι είναι», δήλωσε για τους θορύβους ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ, σύμφωνα με το CNN.  

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες αυτές οι στιγμές για τις οικογένειες των εγκλωβισμένων στο υποβρύχιο. Επικοινωνούμε συνεχώς μαζί τους. Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Οι έρευνες συνεχίζονται. Είμαστε στη μέση της αναζήτησης και εξετάζουμε όλους τους παράγοντες» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής.

«Τα καλά νέα μπορώ να πω, είναι ότι κάνουμε αναζήτηση στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι θόρυβοι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ακόμα.

Περίπου 20 ώρες οξυγόνου έχουν στη διάθεσή τους οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε την Κυριακή, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του αμερικανικού Λιμενικού.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων σπεύδει και ένα γαλλικό ρομπότ, το οποίο θα καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Το μη επανδρωμένο ρομπότ Βίκτορ 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους σε περίπτωση που έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Θα πρέπει να φθάσει στην περιοχή την Τετάρτη γύρω στις 1800 GMT, με τους εμπειρογνώμονες να αποστέλλονται επειγόντως από το γαλλικό λιμάνι της Τουλόν για να χειριστούν το ρομπότ για την κατάδυση.

Το υποβρύχιο ρομπότ ελέγχεται εξ αποστάσεως από ερευνητικό σκάφος μέσω ενός καλωδίου μήκους έως και 8 χιλιομέτρων, περιγράφεται ως “συσκευή-ναυαρχίδα για υποβρύχιες επιχειρήσεις“, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθη έως 6.000 μέτρα.

Όσον αφορά στο πεδίο των ερευνών, θα καλύψει το μέγεθος της πολιτείας Κονέκτικατ εις διπλούν και θα εκτείνεται σε βάθος περίπου άνω των 4 χλμ.

Κορυφώνεται η αγωνία για το «Τιτάν»

Ένας ήχος με συχνότητα 30 λεπτών επί 4 ώρες προκάλεσε συναγερμό στις ομάδες έρευνας και διάσωσης στο βόρειο Ατλαντικό και ελπίδες ότι μπορεί να προέρχεται από το βαθυσκάφος.

Αμέσως η αμερικανική και καναδική ακτοφυλακή μετέφεραν ακόμη περισσότερα σκάφη στο σημείο, περισσότερα πλοία, αεροπλάνα και υποβρύχια drone. Οι πρώτες έρευνες στο σημείο απέβησαν άκαρπες με τους ειδικούς να τονίζουν πως ο ήχος θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε. Οι πιο αισιόδοξοι στηρίζονται όμως στο γεγονός ότι στο βαθυσκάφος υπάρχουν δύο έμπειροι εξερευνητές. Ο Πολ Ανρί Ναρζολέ και ο Χάμις Χάρντινγκ.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιχείρηση είναι δύσκολη και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί ελάχιστες. Απόλυτο σκοτάδι, όπου ακόμη και με ειδικά φώτα μπορεί κανείς να δει τι γίνεται μόνο στα έξι μέτρα. Όσο για τους αγνοούμενους, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν είναι ανάλογες με το αν βρίσκονταν στο διάστημα.

Και ενώ ο χρόνος τελειώνει, ακόμη περισσότερες δυνάμεις παίρνουν μέρος πλέον στις έρευνες. Μεταξύ τους ένα καναδικό πλοίο, με έξι θαλάμους αποσυμπίεσης, αλλά και το γαλλικό Αταλάντ, που φέρνει μαζί του ένα ειδικό ρομπότ… Μπορεί να φτάσει τα 6.000 μέτρα και ακόμη και να βοηθήσει να απεγκλωβιστεί το βαθυσκάφος, εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί όμως να το μεταφέρει στην επιφάνεια.

Έκδηλη η ανησυχία για τον 85χρονο Ρότζερ Μάλινσον, οποίος είχε καταφέρει να σωθεί από τα βάθη του ωκεανού σχεδόν 50 χρόνια πριν. Είχε μείνει σε βάθος 480 μέτρων 80 ώρες, με μόλις 12 λεπτά απόθεμα οξυγόνου.

Μαρτυρίες για το ταξίδι στο απόλυτο σκοτάδι του βυθού

(Photo by Handout / OceanGate Expeditions / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT “AFP PHOTO / OceanGate Expeditions” – NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν κάνει το αντίστοιχο ταξίδι στο ναυάγιο του Τιτανικού, περιγράφουν τις δύσκολες συνθήκες στο απόλυτο σκοτάδι του βυθού αλλά και ότι κινδύνεψαν να πεθάνουν. «Αυτό το σημείο της γης δεν συγχωρεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της ταινίας «Τιτανικός», Τζέιμς Κάμερον.

Η εμπειρία της κατάδυσης στον Τιτανικό είναι μοναδική αλλά το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Ο δημοσιογράφος και επιστήμονας Μάικλ Γκίλεν που επισκέφθηκε το ναυάγιο πριν από 20 χρόνια με ρωσικό βαθυσκάφος παγιδεύτηκε στην προπέλα του κρουαζιερόπλοιου: «Αυτό το σημείο της γης δεν συγχωρεί, δήλωσε το 2012 ο Τζέιμς Κάμερον που έχει επισκεφθεί 33 φορές το ναυάγιο ετοιμάζοντας την ταινία Τιτανικός. Ο φόβος και το δέος κυρίευσαν και όσους έκαναν πέρυσι το ταξίδι με το Titan. Ο σεναριογράφος των Σίμπσονς, Μάικ Ρις, αποπροσανατολίστηκε. Όλα μαύρισαν, η πυξίδα χάλασε και αναζητούσαν στα τυφλά το ναυάγιο».

Το Titan είναι πειραματικό σκάφος και οι συμμετέχοντες υπογράφουν έγγραφο το οποίο αναφέρει τρεις φορές στην πρώτη σελίδα την πιθανότητα θανάτου. Οι ιδιοκτήτες λένε ότι χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής αλλά στον δημοσιογράφο του CBS Ντέιβιντ Πογκ πολλά πράγματα φάνηκαν αυτοσχέδια, όταν έκανε το ταξίδι.

Όμως ο ίδιος ο επικεφαλής της Ocean Gate, ένας εκ των πέντε αντρών σήμερα μέσα στο βαθυσκάφος, τον είχε διαβεβαιώσει ότι συνεργάστηκαν με τη NASA και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον για το βαθυσκάφος.

Η NASA υποβαθμίζει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Πρώην διευθυντής της Ocean Gate είχε απολυθεί το 2018 όταν είχε αποκαλύψει τις ανησυχίες του για την ασφάλεια και την έλλειψη ποιοτικού ελέγχου του βαθυσκάφους, ενώ επιστήμονες είχαν διαφωνήσει με την πειραματική προσέγγιση της εταιρείας.

O εκατομμυριούχος Κρις Μπράουν πήρε πίσω την προκαταβολή για το ταξίδι που είχε σκοπό να κάνει με τον αγνοούμενο αυτή τη στιγμή φίλο του Χάμις Χάρντινγκ. Διαπίστωσε ότι η εταιρεία έκανε περικοπές στα υλικά που χρησιμοποιούσε.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Παντελής Γκόνος – Στούντιο: Άννα Παπασωτηρίου

Διαβάστε ακόμα:

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 43 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us