Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κόσμος 29 Ιουνίου 2020

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Μαζεύουν υπογραφές για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά (video)

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Μαζεύουν υπογραφές για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά (video) Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Μαζεύουν υπογραφές για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά (video) Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Μαζεύουν υπογραφές για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά (video)
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Αγιά Σοφιά Κωνσταντινούπολη

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν σε όλα τα επίπεδα και όπως έγινε γνωστό, μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν εκστρατεία σε 55 επαρχίες της χώρας για την Αγία Σοφία, ώστε ο ναός να γίνει τζαμί. Την ώρα, που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ στις 2 Ιουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε, μάλιστα, νέα παρέμβαση των ΗΠΑ, καλώντας την Τουρκία να μην την μετατρέψει σε τζαμί, ζητώντας να να διατηρηθεί το καθεστώς του ναού ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, μιλώντας για γεωτρήσεις στα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ το ΝΑΤΟ βγάζει «λάδι» την Τουρκία και αγνοεί τη Γαλλία σε σχέση με τη Λιβύη.

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ στις 2 Ιουλίου για να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, σε εξέλιξη είναι μία εκστρατεία μη κυβερνητικών οργανώσεων που μαζεύουν υπογραφές πολιτών που ζητούν να πάψει – ύστερα από 86 χρόνια – να είναι μουσείο και να ανοίξει για την καθημερινή προσευχή των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, περίπτερα έχουν στηθεί σε 55 επαρχίες της Τουρκίας και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 υπογραφές. «Η Αγιά Σοφιά είναι το δώρο του Μωάμεθ του Πορθητή στους μουσουλμάνους. Το μόνο που θέλουμε είναι να ανοίξει για προσευχή και να μπορούν να προσεύχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο», υποστηρίζει ο Χουσεΐν Οζτούρκ, υπεύθυνος ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Τούρκοι πολιτικοί συνεχίζουν να κάνουν άκρως προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ξεκάθαρα πως η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ στις 2 Ιουλίου.

Η τύχη της Αγίας Σοφίας επαφίεται, όπως αναφέρθηκε,  στα χέρια της δικαιοσύνης με την Τουρκία να τραβάει το σχοινί στη συγκεκριμένη υπόθεση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Τις τελευταίες ημέρες τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ που δήλωσε ότι ο ναός είναι τζαμί και πρέπει σύντομα να ανοίξει για προσευχή, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται εδώ και καιρό είναι και η φιέστα του Ερντογάν για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης που έγινε στις 29 Μαΐου για πρώτη φορά μπροστά στην Αγία Σοφία.

Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, σε συνέντευξη του στο «Kanal 24», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Αγιά Σοφιά μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του». Εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

«Βασικά κανείς δεν αποκαλεί την Αγία Σοφία μουσείο, αλλά τζαμί. Δηλαδή λέμε “πάμε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας”», δήλωσε και έκανε λόγο για «καθυστερημένο δικαίωμα», που πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο στο τουρκικό έθνος.

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο Πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου – θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στο νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα». Και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή το σκοπό του τζαμιού», υπογράμμισε.

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολη

Όπως αναφέρθηκε, πριν από λίγες ημέρες, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ καλούσαν τους τούρκους αξιωματούχους να σεβαστούν την πολυθρησκευτική ιστορία της Αγίας Σοφίας. Ήταν το δεύτερο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την Αγία Σοφία

Νέες προκλήσεις από Τουρκία – «Γεωτρήσεις στα σύνορα της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας»

Εν τω μεταξύ, μόλις δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν πως πρέπει να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ βγάζει «λάδι» την Τουρκία και αγνοεί τη Γαλλία σε σχέση με τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του, στο «Kanal 7», ο Ντονμέζ έκανε νέο σόου με χάρτες, υποστηρίζοντας πως «κάνουμε γεωτρήσεις στα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας».

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου.

Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει έξι αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα. Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού», είπε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στον ΟΗΕ για το τουρκο – λιβυκό μνημόνιο

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», υπογράμμισε ακόμα ο Ντονμέζ για το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης.

«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι – αναμφίβολα – να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά στη συνεργασία Άγκυρας – Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

«Δεν είμαστε αποικιοκράτες»

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα”, δήλωσε εμφαντικά, αλλά με μία αντίληψη του καζάν-καζάν, δηλαδή όλοι να κερδίσουν και πάλι. Θέλουμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Λιβύη. Αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη και να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους», δήλωσε ο Ντονμέζ.

Σημειώνεται ότι ανήμερα τη θλιβερής επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει πως η χώρα του θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην τουρκολυβική συμφωνία. Συγκεκριμένα ο Ντονμέζ ανέφερε ότι σε τρεις με τέσσερις μήνες θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει θέμα με τις προκλήσεις της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Έβρο, ενώ την Πέμπτη (25/06), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία και με τον Εμανουέλ Μακρόν, με το… βλέμμα και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια ώρα που η Τουρκία ζητάει διάλογο με την Ελλάδα, αλλά το κάνει αυτό και με απειλές.

Το ΝΑΤΟ βγάζει «λάδι» την Τουρκία και αγνοεί τη Γαλλία

Την ίδια ώρα, ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που συλλέγονται από διπλωματικές πηγές της Γαλλίας και της Ελλάδας για την έρευνα που αφορά την παρενόχληση γαλλικών πλοίων από τουρκικά σκάφη στα ανοιχτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Open TV», όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το ΝΑΤΟ, μέσα από την έρευνα που παρήγγειλε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, πρόκειται να «μαγειρέψει» αυτά τα στοιχεία προκειμένου να αθωώσει την Τουρκία γι αυτή την επιθετική κίνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ναυτικό στρατηγείο στο Λονδίνο, επικαλούνται έλλειψη στοιχείων και μαρτυριών προκειμένου να στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ με αυτή την κίνηση βγάζει «λάδι» την Τουρκία από αυτή την υπόθεση. Και όλα αυτά την ώρα που συγκέντρωσε πολλά πυρά από τη Γαλλία. Η γαλλική πλευρά μάλιστα προειδοποίησε ότι θα φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους.

Σημειώνεται πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε μιλήσει για ένα «εγκεφαλικό νεκρό» ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη, με βάση αυτή την έρευνα, το πόρισμα της οποίας αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες μέρες.

Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «Open TV» πως «με αυτό το πόρισμα που θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες η Συμμαχία αποδεικνύει ότι θέλει να κάνει “πλάτες” στον Ερντογάν και ταυτόχρονα να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της Γαλλίας, βάζοντας το Παρίσι στο ίδιο καζάνι με την Αθήνα και τη στάση των “ίσων αποστάσεων” που διατηρεί στα ελληνοτουρκικά».

Διαβάστηκε 386 φορές