Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Υγεία 12 Ιουλίου 2023

Ένθετο Περιβάλλον: Πάνω από 700 θαλάσσια είδη έχουν εξαφανιστεί, αποκαλύπτει ελληνική έρευνα

Ένθετο Περιβάλλον: Πάνω από 700 θαλάσσια είδη έχουν εξαφανιστεί, αποκαλύπτει ελληνική έρευνα Ένθετο Περιβάλλον: Πάνω από 700 θαλάσσια είδη έχουν εξαφανιστεί, αποκαλύπτει ελληνική έρευνα Ένθετο Περιβάλλον: Πάνω από 700 θαλάσσια είδη έχουν εξαφανιστεί, αποκαλύπτει ελληνική έρευνα
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

pexels-şehsuvar-şahin-3655666

Σαλιγκάρια , μαλάκια, μακροφύκη αλλά και ψάρια εξαφανίζονται. Η κλιματική αλλαγή είναι ο νέος καθοριστικός παράγοντας αφανισμού ειδών που είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ισορροπίας και της διατροφικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καταγράφονται πάνω από 700 τοπικές εξαφανίσεις ειδών σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Σε συνδυασμό με την υπεραλίευση και τη ρύπανση η κλιματική κρίση αδειάζει τις θάλασσες.

Δείτε ακόμα στο ένθετο για το περιβάλλον του ΕΡΤNEWS:

Τα νέα κλιματικά δεδομένα μας υποχρεώνουν να   μάθουμε να ζούμε με την ακραία ζέστη και να κινητοποιήσουμε μηχανισμούς προστασίας των ευάλωτων. Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου πήραν μέρος 1,7 εκατομμύρια πολίτες,οι άνω των 65 που ζουν σε χώρες με αυξανόμενες  θερμοκρασίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο απώλειας ή διαταραχών  όρασης.


Ειδικά για εκείνους που ζουν σε χώρες με μέση θερμοκρασία άνω των 15,5o C  ο κίνδυνος αυξάνει κατά 44% 
Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι  άνδρες 65-79, μικρότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ενώ για κάποιο λόγο κινδυνεύουν λιγότερο  άνδρες άνω των 80. O μηχανισμός διαταραχών της όρασης παραμένει αδιευκρίνιστος.

Τι γίνεται με τα διαστημικά σκουπίδια;

Από το 1957, την εποχή της εκτόξευσης του 1ου δορυφόρου η κίνηση στο διάστημα έχει πυκνώσει όπως και τα διαστημικά σκουπίδια. Ο ESA εκτιμά πώς περισσότερα από 131. Εκατομμύρια διαστημικά σκουπίδια μεγέθους από 1 χιλιοστό μέχρι 10 εκατοστά έχουν μπει σε τροχιά  γύρω από τη γη με ταχύτητα 36.000 χιλιόμετρα την ώρα . Κομμάτια από πυραύλους και δορυφόρους που έχουν καταστραφεί ακόμη και αντικείμενα που κουβαλούσαν.


Με την ταχύτητα που κινούνται ο κίνδυνος είναι θανάσιμος αν συγκρουστούν μεταξύ με κάποιο εν λειτουργία δορυφόρο η διαστημικό σκάφος.


 Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μάλαγας, δημιούργησαν μοντέλο υπολογισμού του κινδύνου των διαστημικών σκουπιδιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 6.000  δορυφόροι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά που θα δημιουργήσουν επιπλέον 102 000 νέα διαστημικά σκουπίδια τα οποία για να αφανιστούν θα χρειαστούν τουλάχιστον 1000 χρόνια.


Οι εταιρίες τεχνολογίας δεν δεσμεύονται να μαζέψουν τα διαστημικά σκουπίδια.

Δείτε ακόμα:

Πόσο πραγματικά επικίνδυνα είναι τα φίδια στην Ελλάδα; Έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους; Έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις; Τι κάνουμε όταν συναντήσουμε φίδι;. Οι απαντήσεις από τους ειδικούς.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 76 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us