Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
Υγεία 06 Φεβρουαρίου 2024

Ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή που βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να «δουν»

Ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή που βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να «δουν» Ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή που βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να «δουν» Ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή που βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να «δουν»
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

1920_5dm43158cropped

Μια νέα φορετή συσκευή βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να «δουν» τα αντικείμενα γύρω τους με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στο Chat GPT-4. Το AiSee που ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Πληροφορικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS Computing), είναι μια προσιτή φορετή συσκευή που λειτουργεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα άτομα με οπτική αναπηρία αντιμετωπίζουν καθημερινά εμπόδια, ιδίως με την αναγνώριση αντικειμένων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη λήψη απλών όσο και σύνθετων αποφάσεων. Ενώ οι ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν βελτιώσει δραματικά τις δυνατότητες οπτικής αναγνώρισης, η εφαρμογή αυτών των προηγμένων τεχνολογιών στον πραγματικό κόσμο παραμένει πρόκληση και επιρρεπής σε σφάλματα. Το AiSee έχει ως στόχο να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

«Με το AiSee, στόχος μας είναι να δώσουμε στους χρήστες τη δυνατότητα μιας πιο φυσικής αλληλεπίδρασης. Ακολουθώντας μια ανθρωποκεντρική διαδικασία σχεδιασμού, αποφασίσαμε να μην επιλέξουμε την τυπική προσέγγιση της χρήσης γυαλιών που ενισχύονται με μια κάμερα», λέει ο Σουράνγκα Ναναγιακάρα, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πληροφοριακών συστημάτων και ανάλυσης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πληροφορικής της Σιγκαπούρης και επικεφαλής ερευνητής του έργου AiSee.

«Τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορεί να μην θέλουν να φορέσουν γυαλιά. Ως εκ τούτου, προτείνουμε ένα εναλλακτικό υλικό που ενσωματώνει ένα διακριτικό ακουστικό οστικής αγωγιμότητας», εξήγησε.

(NUS)

Ο χρήστης πρέπει απλώς να κρατήσει ένα αντικείμενο και να ενεργοποιήσει την ενσωματωμένη μικροκάμερα για να το φωτογραφίσει. Αφού ο χρήστης τραβήξει την φωτογραφία, το AiSee χρησιμοποιεί εξελιγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να επεξεργαστεί και να την αναλύσει. Ο χρήστης μπορεί επίσης να υποβάλει μια σειρά ερωτήσεων για να μάθει περισσότερα για το εν λόγω αντικείμενο.

Η συσκευή χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης και επεξεργασίας κειμένου από κείμενο σε ομιλία και το αντίστροφο για τον εντοπισμό αντικειμένων και την κατανόηση των ερωτήσεων του χρήστη. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου, το AiSee κατανοεί με ακρίβεια και να απαντά στα ερωτήματα του χρήστη με άμεσο και ενημερωτικό τρόπο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε σύγκριση με τις περισσότερες φορετές βοηθητικές συσκευές που απαιτούν χρήση smartphone, το AiSee λειτουργεί αυτόνομα.

Το ακουστικό του AiSee χρησιμοποιεί την τεχνολογία οστικής αγωγιμότητας, η οποία επιτρέπει τη μετάδοση του ήχου μέσω των οστών του κρανίου. Αυτό διασφαλίζει ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης λαμβάνουν ηχητικές πληροφορίες, καθώς και άλλους ήχους, όπως συνομιλίες ή θόρυβο από την κυκλοφορία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς οι περιβαλλοντικοί ήχοι παρέχουν βασικές πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων, ιδίως σε καταστάσεις που αφορούν ζητήματα ασφάλειας.

«Το επόμενο βήμα μας είναι να καταστήσουμε το AiSee προσιτό και προσβάσιμο. Για να το πετύχουμε αυτό, κάνουμε περαιτέρω βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πιο εργονομικού σχεδιασμού και μιας ταχύτερης μονάδας επεξεργασίας», δήλωσε ο ερευνητής.

Η επιστημονική ομάδα συζητά με την SG Enable στη Σιγκαπούρη για τη διεξαγωγή δοκιμών με άτομα με προβλήματα όρασης. Τα ευρήματα από τις δοκιμές θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση και βελτίωση των χαρακτηριστικών και των επιδόσεων του AiSee.

ΠΗΓΗ: Futurity

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 33 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us